Hlavní obsah

V Ostravě vyvrcholí Projekt SametOVA!!! čtyřdenní nabídkou

Novinky, Josef Zajíc

Společný projekt třiceti ostravských institucí a statutárního města Ostravy vyvrcholí projektem SametOVA!!!, kdy si občané Ostravy formou informací, besed, divadelních představení, výstav, koncertů, sportovních klání a živým řetězem připomenou na Masarykově náměstí 30 let od sametové revoluce.

Foto: Josef Zajíc

Primátor města Ostravy Tomáš Macura informuje média o podrobném programu Projektu SametOVA !!!

Článek

V rámci oslav svobody probíhá ve městě celý podzim řada akcí, které jsou důstojnou připomínkou 17. listopadu 1989, sametové revoluce a uplynulých 30 let svobody.

Oslavy v Ostravě vyvrcholí čtyřdenním programem v originálním prostoru, který vznikne na Masarykově náměstí. Od pátku 15. listopadu do pondělí 18. listopadu zde bude probíhat multižánrový program určený pro všechny generace.

Za dramaturgií programu stojí 30 ostravských kulturních a vzdělávacích institucí, které připravily workshopy, diskuze, projekce, koncerty, scénická čtení.

„Znovu se ukazuje, jak osobitá Ostrava je. Jak se dokáže spojit a táhnout za jeden provaz. Odzkoušeli jsme si to v předchozích letech, kdy se propojily ostravské instituce a ve spolupráci s městem tvořily společný program a připomínaly si důležité události historie města i státu. Jednalo se o 750. výročí první zmínky o městě nebo 100 let republiky. A nyní si to zopakujeme. Ostrava se tak stává, díky spolupráci desítky spolků, institucí, univerzit a škol, republikovým unikátem,” řekl primátor Tomáš Macura.

Program bude probíhat po čtyři dny vždy v čase od 9 do 22 hodin. Každý den je dramaturgicky specifický a délka i obsah se v jednotlivých dnech liší.

Na Masarykově náměstí vznikne originální prostor, který se probíhajícím akcím dispozičně vždy přizpůsobí. Hlavní program proběhne v rozměrném stanu s dřevěnou podlahou a částečným vytápěním. Vybaven bude jevištěm, velkoformátovými obrazovkami, pohodlným usazením až pro 200 osob.

Uvnitř nebude chybět kavárna, která nabídne stylové občerstvení. Návštěvníci se budou moci také vrátit do doby před 30 lety, a to ve speciálním prostoru s předlistopadovými rozhlasovými záznamy, fotografiemi, novinovými články - vše pod dohledem sochy milicionáře.

V rámci venkovního programu si po celé čtyři dny může veřejnost odlít vlastní pamětní klíč pod vedením studentů VŠB - Technické univerzity Ostrava. Do nedělní Retro krasojízdy se mohou zapojit všichni nadšení cyklisté nejen na skládačkách, favoritkách, eskách či sdílených kolech. Na náměstí Dr. E. Beneše budou stát dobové vozy a centrum města obejme 1 100 metrů dlouhý lidský řetěz, kterého se zúčastní okolo 200 osob, převážně studentů středních škol.

Další informace na www.ostrava30.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám