Hlavní obsah

V Ostravě se chystá premiéra muzikálu Ptákoviny podle Aristofana

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéra politicko-satirického muzikálu Ptákoviny podle Aristofana autorů básníka Jiřího Žáčka, skladatele Zdeňka Merty a režiséra původní inscenace Stanislava Moši se chystá v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě na čtvrtek 30. dubna.

Foto: Josef Zajíc

Ptákoviny podle Aristofana.Ostrava, NDM 29.4.2015 - Generálka. Koňadra- Barbora Remišová.

Článek

Nejznámější českou adaptací Aristofanovy (asi 448 př. n. l. - asi 385 př. n. l.) komedie Ptáci (414 př. n. l.) je básnický přepis Jiřího Žáčka Ptákoviny podle Aristofana.

K realizaci muzikálu Ptákoviny podle Aristofana se autorské trio Žáček - Merta - Moša ve stylu politicko-satirického muzikálu vrátilo v roce 2010, aby společně vyvolalo ducha lidové taškařice s její živelnou hravostí, plebejskou neuctivostí a humornou. Na scéně Městského divadla v Brně úspěšně působí dodnes.

Ostravskou podobu Ptákovin podle Aristofana připravuje soubor opereta / muzikál Národního divadla moravskoslezského ve spolupráci s Městským divadlem Brno. Inscenaci režíruje Petr Gazdík. Hudební nastudování je dílem Marka Prášila na scéně Christophera Weyerse v choreografii Anety Majerové a kostýmech Anrey Kučerové.

„V hlavních rolích diváci uvidí hned několik nositelů Cen Thálie ze všech koutů České republiky - Marka Holého, Petra Gazdíka a Hanu Fialovou. V dalších rolích se představí Tomáš Harok / Tomáš Sagher, Libor Olma, Tomáš Novotný / Jaroslav Rusnák, Eva Zbrošková a další,” informovala Marcela Bednaříková, tisková mluvčí divadla.

Slavnostní premiéře muzikálu Ptákoviny podle Aristofana budou přítomni jeho tvůrci - básník Jiří Žáček, skladatel Zdeněk Merta a také režisér původní inscenace Stanislav Moša.

Inscenace bude uvedena v premiéře ve čtvrtek 30. dubna v 18.30 v Divadle Jiřího Myrona a v sobotu 2. května taktéž v 18.30.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám