Hlavní obsah

V Ostravě-Hrabůvce představili kontejner na elektroodpad v novém designu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 10. září představila náměstkyně primátora města Ostravy, řídící mimo jiné oblast životního prostředí, Kateřina Šebestová kontejner na elektroodpad v novém výtvarném designu z dílny Nikoly Vavrouse Khomy. Informovala také o soutěži pro obyvatelé České republiky Umění třídit.

Foto: Josef Zajíc

Zkouška střihu u kontejneru Umění třídit. Zleva: Zdeněk Kovařík, Kateřina Šebestová, Jiří Štěpánek.

Článek

Červené kontejnery na elektroodpad jsou v Ostravě rozmístěny na devadesáti místech, jeden například stojí u Kulturního domu K-TRIO v Ostravě-Hrabůvce. Podle společnosti ASEKOL je těchto červených kontejnerů prozatím rozmístěno v  České republice přes 3 600 kusů.

„Tento kontejner na elektroodpad je jiný. Je jediný v Moravskoslezském kraji. Má nový design z výtvarné dílny známého architekta Nikoly Vavrouse Khomy. Ten se svými spolupracovníky připravil 14 těchto kontejnerů, které budou umístěny vždy v krajském městě  čtrnácti krajů. Každý kontejner má jiný design. Vyjadřuje jakousi symboliku toho kraje. Proto náš Moravskoslezský kontejner má design vyjadřující symboliku hutí a šachet. Od úterý 10. září je umístěn na parkovišti u výškového domu Dr. Martínka 3 v blízkosti kruhového objezdu v Ostravě-Hrabůvce,” informoval o novém červeném kontejneru na elektroodpad Jiří Štěpánek, odpadový hospodář Magistrátu města Ostravy.

Červený kontejner s novým designem má také  cíl informovat občany o nové soutěži pro obyvatelé krajských měst, kde jsou umístěny, s názvem Umění třídit.

Projekt firmy ASEKOL Umění třídit je jakousi roztomilou přesmyčkou mezi povzdechem, že třídit odpad je někdy umění a klasickým pojítkem s uměním jako takovým.

„Nezisková společnost ASEKOL vznikla v roce 2005. Jde o kolektivní systém, který se zabývá zpětným odběrem elektrozařízení z celé České republiky. Těchto červených kontejnerů, do kterých mohou lidé odložit nepotřebné elektro přístroje, je v České republice více než 3 600, ale tímhle červeným kontejnerem ještě více upozorňujeme na třídění odpadu a současně jsme vyhlásili soutěž Umění třídit.  Jsou dvě kategorie soutěže. Lidé se mohou vyfotit u tohoto typu kontejneru, že odevzdávají elektroodpad, a fotografii poslat do soutěže. Druhá možnost je dost náročná. Ten člověk, který se nejrychleji vyfotí u všech čtrnácti kontejnerů, tedy ze všech krajských měst, získá pěknou cenu,” informoval o kontejneru a soutěži Umění třídit regionální manažer pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj Zdeněk Kovařík.

V úterý 10. září v 15.30 hodin společně s Jiřím Štěpánkem a Zdeňkem Kovaříkem přestřihla stuhu u kontejneru i náměstkyně primátora města Ostravy Kateřina Šebestová.

Další informace o soutěži na www.umenitridit.cz nebo na stránce www.cervenekojtenery.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám