Hlavní obsah

V Olomouci uctili památku kněží-mučedníků

Novinky, Karel Kavička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamětní desky dvěma mladým kněžím - P. Kamilu Jarošovi (32), narozeném v roce 1913 v Klokočově u Příboru, a P. Jaroslavu Šumšalovi (37), narozeném v roce 1905 v Opatovicích u Hranic - odhalili ve středu 11. dubna po pontifikální mši svaté v budově Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci.

Foto: Karel Kavička

Pontifikální mše svatá

Článek

Oba zahynuli v německých koncentračních táborech. Pracovali pro bohoslovce až do uzavření všech vysokých škol. Byli zatčeni po atentátu na Heydricha pod záminkou poslouchání zahraničního rozhlasu v roce 1942. P. Jaroslav Šumšal zemřel ještě téhož roku před Vánocemi mučednickou smrtí v Osvětimi. P. Kamil Jaroš prošel svou křížovou cestu několika tábory. Zahynul ubit dozorci těsně před koncem války 3. května 1945 v Šilpu u Hamburku.

Oba přinesli oběť života pro víru. Těžké zkoušky v koncentračním táboře nesli statečně, povzbuzovali ostatní spoluvězně v naději, byli příkladem statečnosti, pokory a sebeobětování pro Boha i bližní. P. Kamil Jaroš psal pravidelně své rodině dopisy, z nichž vyzařovala jeho pevná víra a důvěra v Boha. Každý jeho dopis začínal slovy: „Bůh je láska." P. Jaroslav Šumšal nám zanechal vzkaz: „Kdo se neobětuje, nic velkého nevykoná."

Po obnovení činnosti kněžského semináře v roce 1945 jim vděční bohoslovci a představení semináře odhalili na připomínku jejich statečného života pamětní desky. Ty však byly zakrátko po zrušení kněžského semináře a jeho převzetí komunistickým režimem v roce 1950 odstraněny.

Při pátrání po dopisech P. Kamila Jaroše byly při navázání kontaktů s jejich rodinami obě pamětní desky nalezeny a se souhlasem rodin vráceny do semináře. Protože pamětní desky nebyly po tolika letech v dobrém stavu, byly podle nich, s použitím jejich originálních bronzových částí (reliéf P. Kamila a busta P. Jaroslava) zhotoveny nové pamětní desky podle návrhu Ing. Josefa Indry, hlavního architekta arcibiskupství olomouckého.

Za účasti představitelů církve, zástupců magistrátu statutárního města Olomouce, rodin obou mučedníků, kněží a bohoslovců a pozvaných hostů byly obě desky arcibiskupem Janem Graubnerem po 62 letech znovu v Arcibiskupském kněžském semináři odhaleny a slavnostně požehnány na jejich věčnou památku. Jsou umístěny na čestném místě na hlavním schodišti, vedoucím ke kapli sv. Cyrila a Metoděje.

V závěru arcibiskup Graubner řekl, že oba životní příběhy naplněné láskou a obětí nejsou jen inspirací pro životy bohoslovců, ale vybídnutím k následování pro všechny, kdo uvěřili a poznali Krista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám