Hlavní obsah

V neziskovkách na Ostravsku finišují se stavbou kartonových zvířat

Novinky, Kateřina Martykánová

Hromady použitých kartonů, s nimiž od začátku května pracují domovy dětí a mládeže na Ostravsku, dostávají pomalu svoji finální podobu. Který soutěžní tým bude nejšikovnější a jak budou originální papírové sochy nakonec vypadat, bude zřejmé už koncem příštího týdne.

Foto: Avion Shopping Park Ostrava
Článek

Mírné napětí, obrovské soustředění a neskutečný zápal - taková atmosféra momentálně panuje v neziskových organizacích, které se zapojily do ekologického projektu obchodního centra Avion Shopping Park Ostrava. Na jeho konci bude unikátní expozice zvířat z použitých kartonů završená odměnou v podobě vybavení kluboven v celkové hodnotě 100 000 Kč pro DDM z Poruby a Vratimova, Krajského střediska volného času Juventus Karviná a Mládežnické rady Karviné. O výsledku  však rozhodnou až návštěvníci Avionu během měsíce června.

Zatím se ale všude intenzivně pracuje. Postup práce se u jednotlivých soutěžních týmů v mnohém liší – ať už ve strategii (někdo připravuje makety a provádí výpočty, jiný tým staví naostro), v počtu stavitelů (skupinky od 6 do 20 lidí), ale třeba i v motivaci. „Protože plánujeme přestavbu klubovny, byla původně největším hnacím motorem právě výhra,” uvádí Martina Jančíková z Juventusu v Karviné a dodává: „Postupem času ale vítězí spíš snaha předvést, co umíme a vytvořit našeho nosorožce co nejlépe.”

Další karvinští účastníci projektu by zase rádi o sobě dali touto formou vědět. „Naše organizace vznikla teprve před nedávnem a jsme proto rádi, že se zapojením do této akce můžeme kromě jiného i trochu představit veřejnosti,” uvádí Vojtěch Petruňa, vedoucí pracovního týmu Mládežnické rady Karviné, která svého krokodýla staví v jedné z učeben Gymnázia v Karviné.

K nejmladším stavitelům patří kluci z DDM v Porubě, které prostě oslovila myšlenka a ekologické zaměření projektu. „Nápad se nám moc líbil, a proto jsme se rozhodli využít tuto příležitost,” říká vedoucí Vlastimil Macek. „Do stavby se u nás pustili členové robotického kroužku ve věku mezi devíti a třinácti lety. U těch nejmenších musíme být opatrnější při řezání kartonu, ale zase nám hodně pomáhá jejich technická představivost.”

Všichni připouští, že se během stavby museli vyrovnávat i s komplikacemi a překonávat nečekané překážky. Na počátku si neuměli představit, co stavba bude obnášet. Když se dostávají do časového tlaku nebo potřebují poradit, je tady pro ně  náš profi stavitel, který je pravidelně navštěvuje,” uvádí Zuzana Pilipčincová, ředitelka Avion Shopping Park Ostrava a doplňuje: „Všude cítíme výbornou náladu a nadšení, a to jak u stavitelů, tak u jejich vedoucích. A jsme rádi, že se daří naplňovat naše vize podpořit týmového ducha dětí.”

Její slova shodně potvrzují všichni šéfové týmů včetně Renáty Böhmové z DDM Vratimov. „Jsem sama překvapená, jak se při stavbě jednotliví členové týmu projevili. Je zajímavé, že přestože některé známe řadu let, až teď při takovéto činnosti se naplno projevuje charakter jednotlivců, kdo je na co šikovný, v čem je dobrý a jak umí vzájemně spolupracovat,” říká Böhmová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám