Hlavní obsah

V Nákří vysadili třetí lípu svobody

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé Nákří na Českobudějovicku vysadili v sobotu 8. září pamětní lípu k 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky a položili věnec k pomníku padlých v 1. světové válce. Na návsi v Nákří tak nyní vyrůstá v pořadí už třetí lípa svobody.

Foto: Petr Pokorný

Jako první se do výsadby lípy svobody pustili starosta Nákří Pavel Božovský (vlevo) spolu s místostarostou obce Václavem Mikolášem.

Článek

Obyvatelé obce se tímto aktem současně symbolicky rozloučili se starostou Pavlem Božovským, který se po osmadvaceti letech ve funkci rozhodl už znovu do obecního zastupitelstva nekandidovat.

„První lípu svobody vysadili naši spoluobčané na počest samostatné republiky 1. května 1919 ve Velkém Nákří a pod její kořeny vložili skleněnou láhev s pamětním spisem, který jménem obecního zastupitelstva napsal učitel František Mašek. Druhou vysadili v roce 1923 v parčíku, který o rok dříve zřídili spolu s pomníkem padlých v 1. světové válce v letech 1914 – 1918 vedle kostela,“ připomněl Božovský. Slavnostního vysazování se zúčastnila přibližně čtvrtina obyvatel obce.

Po krátké připomínce událostí podzimu 1918 starosta vložil do kořenů nové lípy svobody schránku se současnými dokumenty o obci a sadu platných mincí. „Nechybí ani aktuální informace o Jaderné elektrárně Temelín Skupiny ČEZ jako nejvýznamnějším partnerovi obce. Mimochodem, také tuto lípu jsme pořídili z příspěvku elektrárny. Schránku nám bezplatně vyrobila firma C plastik z nedalekých Mydlovar,“ doplnil Božovský a vyzval k udržení tradic výsadby lip svobody v budoucnu. Místo pro další stromy se prý určitě najde.

„Dnešní lípu jsme umístili přibližně 30 metrů od lípy, kterou jsme zde vysadili k 80. výročí vzniku republiky před 20 lety a asi 10 metrů od lípy svobody, kterou vysadili naši předchůdci v roce 1919. Jak jste si určitě všimli, tak v dalším rohu tohoto prostoru je místo pro další lípu. Třeba k 120. výročí republiky,“ řekl starosta.

Kořenový val následně obyvatelé Nákří společně zasypali. Následovala státní hymna v podání Hany Mikolášové, položení věnce k pomníku padlých a pak společné posezení účastníků spojené s pohoštěním v místní hospodě. Za osmadvacet let práce v čele obce Pavlu Božovskému poděkoval starosta Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Nákří Roman Mlynář, který mu při této příležitosti předal pamětní medaili.

Obec Nákří leží v rovinaté, rybníky protkané krajině zhruba 10 kilometrů severozápadně od Hluboké nad Vltavou. V současné době zde žije 225 obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám