Hlavní obsah

V Nákří dají pytlákům zelenou

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pytláctví je přestupkem, podle okolností i trestným činem, za který hrozí až vězení. Žaláře, pokuty, ani veřejného pranýřování, se ovšem nemusejí bát ti, kteří v sobotu 3. září vyrazí na ryby do Nákří na Českobudějovicku. Místní totiž dali na tento den pytlákům zelenou.

Foto: Lenka Pokorná

Rybáři v Nákří soutěží často. Foto z jarního klání O nákeřského ČEZkapra. Foto Lenka Pokorná

Článek

S požehnáním zdejšího obecního úřadu a za podpory Skupiny ČEZ bude ovšem možné „pytlačit“ pouze na rybníku Lundárek.

Vzhledem k tomu, že Lundárek je o rozloze pouhé jedné desetiny hektaru rybníčkem vskutku malým, bude počet legálních pytláků omezen na maximálně 40. Víc se jich totiž k Lundárku nevejde. Evidenci povede osobně starosta. Kdo se nepřihlásí včas, bude mít prostě smůlu. Diváci ale odmítnuti nebudou.

„Pytlácká rybářská soutěž, která je součástí programu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, bude mít dvě části. Dopoledne budou soutěžit děti a odpoledne dospělí. V části pro dospělé získá povolení prvních čtyřicet přihlášených, kteří se již nyní mohou registrovat na mém čísle 724 164 277,“ uvedl starosta Nákří Pavel Božovský.

Při soutěži se nesmí používat moderní rybářské náčiní. „Povolena je pouze sartuna, olůvko a háček. Výslovně se zakazuje koupený prut. Může se použít třeba lískový prut, násada od koštěte a podobně. Jako splávek třeba špunt od vína a brk od slepice,“ poznamenal starosta.

Nejzajímavější pytlácké nářadí a případně oblečení bude oceněno zvláštní cenou. Králem pytláků bude v obou kategoriích vyhlášen ten rybář či rybářka, jejichž úlovky budou v součtu nejdelší.

V Nákří jsou různé rybářské závody běžné, tradičním je například soutěž O nákeřského ČEZkapra. Pytlácké klání je ovšem úplnou novinkou. „Pytláci k venkovu historicky patří a tak jsme se rozhodli pojmout rybářské závody trochu jinak. Bude hezky, dostatek občerstvení i legrace. Přijeďte,“ zve k účasti starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám