Hlavní obsah

V Mníšku pod Brdy se vrátíte v čase do bitvy z doby třicetileté války

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 4. července můžete v předzámčí v Mníšku pod Brdy cestovat časem. Vrátíte se téměř o čtyři staletí zpátky doprostřed třicetileté války, potkáte šermíře a mušketýry, nakoupíte na dobovém tržišti, vyzkoušíte středověká řemesla a zažijete dobývání zámku švédskými vojsky.

Foto: Anna Čelouchová

Poslední úprava zbroje před bitvou.

Článek

Je tomu téměř čtyři sta let zpátky, kdy se v roce 1639 začalo okolí Mníšku pod Brdy hemžit švédskými vojáky, rytíři a mušketýry. Velel jim známý generál Johan Banér, který si dělal zálusk i na bohaté sídlo rodu Mitroviců. Rozhodl se místní zámek obléhat a dobýt. Ten byl jako jeden z mála v okolí Prahy ještě nepoškozen a Švédové doufali v tučnou kořist. Rozpoutal se zuřivý boj a obránci jim nedali nic zadarmo. Přesto byl Mníšek poničen a vypálen a po cizácích zbyla jen zpustošená krajina.

Na mníšeckém zámku si letos tuto událost připomeneme již šestým ročníkem oblíbené akce Mníšecká alotria aneb Dobývání zámku švédskými vojsky v sobotu 4. července. Samotná bitva, jež začíná v 18 hodin, se tentokrát ponese v duchu hesla Omnia vincit amor aneb Nade vším vítězí láska. Čeká nás plno kouře, hluku, dělových salv, výstřelů z mušket, pokřiku velitelů i sténání raněných.

Bohatý program je ale na nádvoří, na mostě, v zahradě i na zámku připraven po celý den. Letošní novinkou bude pro zájemce a dobrodruhy cestování časem, které všem umožní Naučná stezka vojenským ležením z třicetileté války. Ocitnete se uprostřed tábora švédské armády, potkáte šermíře a mušketýry, prohlédnete si, jakou mají výzbroj a výstroj, uvidíte, jak funguje polní kuchyně i vojenský lazaret, chybět nebudou ani markytánky a zahlédnete také ovce, slepice a další zvířata. Vždyť co by pak v té kuchyni vařili?

Naučná stezka v předzámčí startuje v 11 hodin, stejně jako nepřetržitý sled ukázek šermířských klání, tanců a hudebních vystoupení v zámecké zahradě. Na mostě na jarmarku můžete nakoupit u trhovců, ochutnat něco dobrého a vyzkoušet středověká řemesla. Jak těžké živobytí měli kováři? Můžete to vyzkoušet a společně s kovářem si sami něco ukovat.

Uvnitř zámku je připraven velký výběr prohlídek pro děti i pro dospělé. Zvolit můžete mezi speciálními kostýmovanými prohlídkami, klasickým výkladem na dvou prohlídkových trasách, návštěvou Kouzelného sklepení, vstupem na výstavu o historii odívání nebo tvořením ve výtvarném ateliéru.

Reklama

Výběr článků

Načítám