Hlavní obsah

V Mníšku pod Brdy se bude bojovat o zámek

Novinky, Marie Charvátová

V sobotu 4. července v odpoledních hodinách se strhne velká bitva o zámek jako z dob třicetileté války a po celý den bude připraven bohatý program pro děti i pro dospělé. Čas se kvapem blíží.

Foto: Anna Čelouchová

Švédské vojsko se chystá k útoku na mníšecký zámek.

Článek

„Namířit a pal!“ křičí na své vojáky švédský generál Jan Banér. „Bojujte a odměna vás nemine, mníšecký pán prý má zámecké sklepy plné sudů dobrého vína,“ povzbuzuje velitel své žoldáky a mušketýry.

Léta Páně 1639 se kolem hradeb renesančního zámku Vratislavů z Mitrovic hemží vojsko švédské královny Kristýny. Jeho generál Johan Banér už vyplenil bezmála polovinu Čech a teď se těší na další kořist, kterou by se mohl během této dlouhé třicetileté války obohatit.

Obránci zámku jsou odhodlaní, ale vzhledem k jejich nízkému počtu a nedostačujícímu množství munice si velké naděje nedávají. Strhne se těžká bitva. Ozývají se rány z děl a mušket, všude je kouř a křik, začíná přibývat raněných i padlých. Nezbývá ale mnoho a opevnění zámku bude v několika místech probořeno. Teď už nastává souboj muže proti muži, přišla chvíle mečů a kordů. Zámek je dobyt a citelně poničen, generál Banér je spokojen s dalším vítězstvím na svém kontě.

Slavnou mníšeckou bitvu si připomínáme každé léto začátkem prázdnin. I letos, v sobotu 4. července, se utká množství šermířů a pokusí se zdolat zdi zámecké zahrady a vniknout za hradby. Předvedou nám velmi volnou rekonstrukci boje a ukázku bitvy z roku 1639, uvidíme obleky vojáků a výzbroj mušketýrů doby třicetileté války. Poboří jako tehdy zámeckou budovu nebo tentokrát zvítězí obránci a zámek zachrání před rabováním?

Mníšecká alotria aneb Dobývání zámku švédskými vojsky je oblíbenou akcí, kterou každým rokem navštěvuje velké množství malých i velkých diváků. A také v letošním roce vás, kromě samotné bitvy v odpoledních hodinách, zveme na celodenní program, jenž bude probíhat v zámku, zahradě, na mostě i na nádvoří.

Všude kolem bude panovat čilý ruch na středověkém jarmarku a ozývat se křik trhovců, zakoupit budeme moci spoustu předmětů i dobrého moku a něco k zakousnutí. Zájemci budou moci navštívit vojenské ležení i polní lazaret, zastřílet si z kuše, uvidí práci sokolníka, ukázky rytířské výstroje i soubojů šermířských skupin. Čeká nás taneční vystoupení, historická řemesla, cvičení mušketýrů a plno zážitků po celý den.

Na zámku jsou připraveny speciální kostýmované prohlídky pro děti i pro dospělé. Sestoupit můžete i do podzemí a navštívit Kouzelné sklepení s pohádkovými postavami ze zámku i podzámčí a otevřeno bude pro šikovné ruce také ve výtvarném ateliéru. Tam si můžete vyrobit památku ze zámku. Pomalovat hrníček podle své fantazie, vybarvit obrázek zámku nebo pohádkového skřítka a mnoho dalšího.

Reklama

Výběr článků

Načítám