Hlavní obsah

V Malenovicích se bude bezpečnost skloňovat ve všech pádech

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci na bezpečnost z celé České republiky i ze zahraničí se sjedou ve dnech 11. a 12. dubna v hotelu Bezruč v Malenovicích. Uskuteční se zde již 12. mezinárodní konference Bezpečnost elektrických zařízení a ochrana zdraví zaměstnanců se zaměřením na rizika nebezpečí výbuchu, požáru a prevence.

Foto: Jiří Zerzoň
Článek

Záštitu nad tímto ročníkem převzal ředitel akciové společnosti VVUÚ Ing. Libor Štroch, Ph.D. Pozvání přijali i čestní hosté Ing. Petr Kunčický, CSc., z České společnosti pro jakost a prof. Ing. Pavel Poledňák, Ph.D., děkan FBI, VŠB-TU Ostrava.

Přítomní hosté budou mít možnost se seznámit například s novými požadavky norem na nevýbušná elektrická zařízení a se zkušenostmi z provozu, dozví se o nebezpečí výbuchu sprejových sušáren a získají mnoho dalších poznatků. K zajímavým bude patřit i přednáška profesora Olega Moroze z doněcké univerzity DonNTU na Ukrajině, který přítomné seznámí s nebezpečím vzniku výbuchu a požáru uhlí a vrstev nanočástic uhelného prachu v šachtách.

Atraktivitu dvoudenní konference, které se jen loni zúčastnilo přes 170 lidí, zvýší jako každý rok i tradiční názorné ukázky výbuchů vybraných výbušných vzorků. Ty proběhnou hned první den, ve čtvrtek 11. dubna, v dopoledních hodinách na parkovišti za hotelem. Přínosné pro většinu přítomných bude jistě i večerní společenské setkání.

Po celou dobu konference budou mít hosté možnost nahlédnout a detailně se seznámit se zcela unikátní měřicí mobilní laboratoří, která zde bude přistavena. Jde o měřicí vůz imisí v hodnotě zhruba deseti milionů korun, s technickým vybavením, které dokáže nejen přesně měřit imise v průběhu celého dne, ale umí také odebírat vzorky pro laboratorní rozbory, mapovat meteorologické parametry a dokonce má zabudovaný i čítač dopravy.

„Chceme, aby tato unikátní mobilní laboratoř pomáhala v boji proti znečištěnému ovzduší,“ uvedl Ing. Libor Štroch, Ph.D., ředitel společnosti VVUÚ, a. s., která vůz jako člen Bezpečnostně technologického klastru zakoupila. Mobilní měřicí laboratoř je schopna nejen změřit imise a odhalit znečištění, ale z velké části také identifikovat jeho původ, a to jak z velkých průmyslových zdrojů, tak z malých lokálních topenišť. Může tak detailně monitorovat rozptylové podmínky na Ostravsku, případně i v okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám