Hlavní obsah

V Lovčicích u Chlumce nad Cidlinou si již potřetí připomenou Boj o republiku, tentokrát v roce 1945.

Novinky, Aleš Crha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 4. června je datem, kdy se v Lovčicích u Chlumce nad Cidlinou již potřetí rozhoří Boj o republiku. Tentokrát se děj bude odehrávat v českém příhraničí na přelomu dubna a května 1945. Součástí akce bude výstava historických automobilů a motocyklů a branné dětské dopoledne.

Foto: Pevnostní muzeum v Sazené z.s

německá wehrmacht

Článek

V sobotu 4. června se v Lovčicích u Chlumce nad Cidlinou uskuteční již potřetí historická akce Boj o republiku, tentokrát se ocitneme v roce 1945. Akce, kterou pořádá spolek Pevnostní muzeum v Sazené, bude mít celodenní program.

Dopoledne bude od půl desáté patřit lovčická Velká náves patřit dětem. V rámci branného dopoledne si budou moci na několika stanovištích vyzkoušet své znalosti a dovednosti spojené s naší republikou a historií, ale budou zde i pohybová stanoviště a také malá kuličková střelnice.

Pro soutěžící je připravena i patřičná odměna. Současně s dětským dopolednem se pak uskuteční dva pietní akty, které budou pod taktovkou druhého ze spolků - Četnické pátrací stanice Pardubice.

Pro milovníky dobové techniky bude zhruba od jedenácté hodiny dopolední připravena výstava historických automobilů a motocyklů, vše s datem výroby do roku 1945. A že se bude na co dívat! Většina z více než dvou desítek vystavených strojů bude ze sbírek Veteran klubu Pardubice.

Hlavním bodem celé akce však bude odpolední historická ukázka, která bude mít svůj začátek ve 14.30 hodin. Dějem se přeneseme do českého příhraničí na přelomu dubna a května 1945. Podle autorů scénáře ukázky bude ukázka napínavá, s důrazem na dobovost a realitu. Konec druhé světové války byl tvrdý a děj ukázky má snahu se realitou alespoň přiblížit. Ukázky se zúčastní přes 80 účinkujících, většinou z různých koutů naší vlasti. Nechybět však budou i místní lovčičtí ochotníci, kteří se osvědčili už při minulých akcích.

Pro návštěvníky akce bude připraveno po celý den občerstvení, ať už v podobě občerstvení od LOVAS restaurant Poděbrady, ale chybět nebudou ani sladké dobroty od Marcely Soukupové z daleké Zadní Třebaně. Milým hostem akce pak bude autor řady knih o četnících Michal Dlouhý.

Nezbývá než všem popřát dobré počasí a zdar celé akce a pořadatelé všem vzkazují: Jste srdečně zváni!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám