Hlavní obsah

V Libochovicích uctili památku popravených občanů

Novinky, Jiří Růzha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhého července to bylo přesně 70 let co na Kobyliské střelnici zhasla srdce statečných občanů města Libochovice na Litoměřicku jako pomsta za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha.

Foto: Jiří Růzha

Pietní akt v Libochovicích - Čestná stráž u pomníku složená z děí Junáka Libochovice a T.O.Bílý zajíc Libochovice

Článek

Jedenáctý duben 1942 se zapsal do historie města jako černá sobota. Od časných ranních hodin probíhalo ve městě zatýkání občanů kladenskými gestapáky. Zatčení byli odváděni nebo odváženi auty do motorového vozu na nádraží.

Kolem páté hodiny odpoledne byli zatčení odvezeni do Kladna na pověstnou služebnu gestapa. Toho dne bylo najednou z Libochovic zatčeno 42 občanů. V březnu byla zlikvidována ilegální organizace Komunistické strany a v květnu ilegální Obrana národa v Libochovicích.

Prvního července - dva dny před úředním ukončením stanného práva. Je dvacet dní po vypálení Lidic, týden po zkáze Ležáků. Toho dne, ve středu v podvečer, je postupně přivedeno k popravčím kůlům střelnice v Praze-Kobylisích 38 statečných z Libochovic. Z žádného malého města nebylo za celé stanné právo popraveno na střelnicích gestapa (kromě Lidic) tolik občanů najednou v jediném dnu, jako z Libochovic. A tak do 1.července mělo město již 46 padlých.

Bilance obětí Německého fašismu v Libochovicích a okolí je na tak malé městečko úctyhodná. Od roku 1939 do roku 1945 bylo zabito 118 občanů města a okolí.

V roce 1946 A. Bažant zcela náhodou nalezl místo, kdy byl uschován popel třech libochovických popravených. Oznámil to Kroužku Libochovičanů v Praze, ti navázali styk s pražským primátorem, rodákem z Libochovic Václavem Vackem a rozhodli se tento popel uložit do důstojného sarkofágu a přenést zpět do Libochovic.

Dne 27. 8. 1946 byla uspořádána tryzna za všechny oběti nacismu, která se konala se na Tyršově stadiónu v Libochovicích, kde byly ostatky hrdinů převzaty MNV a v impozantním průvodu městem uloženy k pomníku padlých legionářů, který byl postaven roku 1937.

Před pomníkem byla umístěna urna s popelem obětí nacismu. Vládní delegaci tvořili libochovičtí rodáci, spisovatel Josef Kopta, pražský primátor Vacek, plukovník Jaroslav Kozák a generál Karel Janoušek. Po umístění urny na katafalk sloužil mši farář Malina a farář páter Lochman. Po mších předseda MNV M.Troníček uvítal hosty a byla přednesena báseň J.Křenka „Tryzna“, která za těchto okolností působila hlubokým a sugestivním dojmem, že se ani lidé v uniformách neubránili pláči.

Popel byl v urně uložen až do roku 2000, kdy jej neznámý vandal odcizil a popel obětí vysypal na neznámém místě. Urna se nikdy nenalezla.

Přesně po 70 letech nechal MÚ Libochovice vyrobit novou urnu, popel obětí byl však nenávratně ztracen, a tak se svolením Památníku Kobyliské střelnice byla v Praze odebrána prsť z míst popravy a ta byla slavnostně vsypána do nové urny.

Za přítomnosti občanů města, politických stran a pamětníků, zahráli žáci ZUŠ smuteční skladby a žákyně ZŠ J.E.Purkyně přečetly pak všechna jména popravených.

Starostka města přednesla slavnostní projev, a Čestnou stráž u pomníku stály děti z Junáka Libochovice a T.O. Bílý zajíc Libochovice. Celý pietní akt byl ukončen Československou hymnou. Na naše hrdiny nikdy nezapomeneme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám