Hlavní obsah

V Krupce otevřeli velké hasičské muzeum

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 30. října bylo v Krupce slavnostně otevřeno Hasičské muzeum, které mapuje historii krupského hasičstva. Muzeum vzniklo v rekonstruované budově barokní fary v Husitské ulici č. p. 93, která je situovaná hned vedle kostela Nanebevzetí P. Marie.

Foto: Archiv MěÚ Krupka
Článek

Návštěvníci si mohou prohlédnout unikátní hasičskou techniku a vybavení, které místní členové Sboru dobrovolných hasičů Krupka nashromáždili za celou dobu své existence.

„Bez obětavé a nezištné práce členů našeho Sboru dobrovolných hasičů bychom nikdy takové obdivuhodné dílo nedokázali realizovat. Jsem rád, že za ten nespočet hodin odvedené činnosti jim mohu poděkovat,” připomněl obrovský elán a nasazení mnoha členů zdejších dobrovolných hasičů při budování výstavních prostor a zejména často těžkém a náročném stěhování vystavovaných exponátů starosta města Zdeněk Matouš.

V krásném prostoru kulturní památky vznikl výstavní prostor o ploše 400 metrů čtverečních. Členové SDH Krupka pod vedením archivářky Nikoly Flakové v průběhu tří měsíců zajišťovali stěhování exponátů, výzdobu sálů a vybavení výstavních vitrín.

Výsledkem jejich práce je atraktivní výstava historické hasičské techniky s mnoha unikáty, jedinečná ukázka výstroje a výzbroje a také sbírka dokumentů, fotografií, tištěných artefaktů a písemností, které mapují činnost nejen krupského, ale i hasičských sborů z okolních obcí. Nové hasičské muzeum nabízí skvělou možnost pro návštěvu z řad zájemců o historii města, fanoušků hasičského „řemesla", ale také rodin s dětmi.

Muzeum mohlo vzniknout díky projektu s názvem Přestavba bývalé fary na hasičské muzeum, Husitská č. p. 93, na který město Krupka získalo dotaci od Regionálního operačního programu NUTS II Severozápad, podporovaného Evropským fondem pro regionální rozvoj. Rekonstrukce probíhala více než rok a na její realizaci se finančně v rozhodující míře podílel Regionální operační program regionu soudržnosti Severozápad celkovou dotací ve výši přes 11,5 miliónu Kč, podíl města Krupka byl přes 2,6 miliónu korun.

Muzeum zahájí provoz pro veřejnost ve čtvrtek 5. listopadu. Otevřeno bude vždy od čtvrtka do neděle od 10:00 do 16:00 hodin. Pro skupinové prohlídky je možné objednat návštěvu i v jiné dny a to telefonicky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám