Hlavní obsah

V kroměřížském Domě kultury vystoupí osobitá písničkářka Radůza

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednou z nevšedních hudebních událostí v Domě kultury v Kroměříži bude koncert Radůzy, který proběhne 18. května. Majitelka tří zlatých sošek Andělů a dalších prestižních ocenění vystoupí se svou doprovodnou kapelou.

Foto: archiv autora

Zpěvačka, básnířka, hudební skladatelka a multiinstrumentalistka Radůza vystoupí v Kroměříži.

Článek

Hudba výsostně originální písničkářky vychází částečně z šansonu, ale největší díl inspirace čerpá Radůza z folklóru a nálady městských "odrhovaček", které v jejím syrovém podání nabízejí nečekané hudební i textařské obraty. Řadí se tak silné generaci alternativní scény devadesátých let, která sklízí úspěchy jak na domácích pódiích, tak v zahraničí.

Pražská rodačka Radůza (ročník 1973), která je zpěvačkou, multiinstrumentalistkou a autorkou hudby i působivých textů, začínala s převážně bluesově zabarveným repertoárem. Bylo jí dvacet, když jí objevila Zuzana Navarová, která ji vzápětí představila širokému publiku. Poté začala Radůzina spolupráce s kapelou Nerez, která trvala dva roky.

V devadesátých letech vystoupila jako předskokan pražských koncertů Suzanne Vegy nebo Mikea Oldfielda, vedle toho spolupracovala se skupinami Marsyas a Abraxax a kytaristou Michalem Pavlíčken. Od ledna 1999 vystupovala také v rámci Cabaretu Václava Koubka v Jazz clubu Železná.

V roce 2001 dokončila studia na pražské konzervatoři, kde absolvovala studium skladby duchovní kantátou, kterou natočil Český rozhlas. V témž roce vyšlo její debutové album Andělové z nebe. Radůza je autorkou scénické hudby k představení Století touhy (Divadlo Archa), Lišák a Baron z Hopsapichu (Divadlo v Celetné - Spolek Kašpar), Tři sestry (Dejvické divadlo), Romeo a Jana (Divadlo v Řeznické) a Tanec na konci léta (Slezské divadlo Opava). Vedle toho spolupracovala také s kapelami Cymbelín a Jablkoň.

Rok 2003 přinesl Radůze ocenění v podobě tří sošek zlatých Andělů, které jí udělila Akademie populární hudby v kategoriích Zpěvačka roku, Objev roku a Folk & Country. Její album ... při mně stůj bylo oceněno Zlatou deskou. V roce 2004 získala Radůza ocenění v anketě Český slavík jako Skokan roku. Od té doby vydala Radůza další alba, která se nejen dobře prodávala, ale byla také ceněna kritikou.

Zpěvačka se objevila také ve filmu režiséra Jana Hřebejka Kráska v nesnázích (2006). O rok později vyšel záznam jejího koncertu nejen na CD Vše je jedním, ale rovněž na DVD Půjdu, kam chci, které režírovala Olga Špátová. DVD je přitom doplněno dokumentem a řadou bonusů. Jde o velmi zdařilý počin, protože Radůzina největší síla je právě v živém vystupování.

Kapelu, která Radůzu už nějaký čas doprovází a která s ní přijede také do Kroměříže, tvoří kytarista Josef Štěpánek, basista a houslista Jan Cidlinský a bubeník David Landštof. Výsledná pestrost písní je díky ostříleným muzikantům ještě širší, ale navíc dokonale podtrhuje zpěvaččin výraz ve shodě s jejími textovými obrazy.

Vstupenky na koncert Radůzy a její kapely v Domě kultury Kroměříž, který proběhne v pondělí 18. května od 19 hodin, lze zakoupit v tradičním předprodeji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám