Hlavní obsah

V klubu Popocafepetl zazní art rock s prvky psychedelie, funky i blues

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když název klubu evokuje mexickou sopku Popocatépetl, jediná vulkanická žhavost zde je tvořena živými hudebními produkcemi širokého rozsahu - od latino a romské hudby přes funky & groove po pop či alternativu. Art rock bude 1. února zastoupen v rámci večerů "vstup zdarma" koncertem 2 Generations.

Foto: Petr Hejna

mladší polovina 2 Generations

Článek

První únorový večer je v pražském klubu (Praha 1, Újezd 19) určen příznivcům náročnější rockové muziky a poetických textů, tedy těm, komu je blízký hudební duch doby počátku 70. let, stejně jako kvalitní české texty a původní tvorba. 

V pódiové prezentaci projektu 2 Generations jsou patrné stopy vlivu doznívání éry hippies, a to evokací kytarových ikon typu Jimi Hendrixe či Carlose Santany živočišnou dravostí i cítěním častých kytarových sól (nemluvě o stylovému vzhledu Petra ml.).

Stejně tak na vládnoucí styl následné doby, tedy art rock, upomíná plošná zvukomalebnost, bohaté harmonie, četnost nástrojů, pinkfloydovské začleňování reálných zvuků v přednatočených multinstrumentálních podkladech, i dnes méně obvyklý delší rozsah mnoha kompozicí, aranžovaných však v současném zvuku.

Nicméně se nejedná o revival jakékoliv z kapel té doby (tedy progresivní žánr charakterizujících bandů, jako např. Yes, Genesis, Camel nebo Pink Floyd), veškeré skladby jsou ryze původní a opatřené českými texty ve vyzrálé poetické rovině. Je jim vlastní jak depresivnější tématika - bolesti lásky, utrpení a nemocí lidské duše, tak naopak jsou plné pozitivních reminiscencí v básních oslavujících krásy přírody či nořících se do dálek a tajemství vesmíru. Ochutnávku graficky zpracovaných textů naleznete zde: http://www.rock.cz/fotografie/77074-texty

Na koncertě zazní kompletní repertoár z posledního dvojalba Krajiny mysli i několik premiérových songů. Úvod večera bude patřit krátkému vystoupení electro popové party Phonetix, které zahájí svůj blok ve 20.00, o půl hodiny později pak již nastoupí se svým programem 2 Generations, a nabídnou plné dvě hodiny (z více než tříhodinového současného repertoáru) přemýšlivé i úderné muziky a umožní tak posluchačům plně se vnořit do barev a nálad tohoto rockově impresionistického projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám