Hlavní obsah

V Kadani mají heslo: Více třiď a ušetříš

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kadaň je jedno z měst, kde letos nezvyšovali poplatek za ukládání odpadu. Pokud budou lidé více třídit, může se poplatek v příštím roce dokonce snížit.

Foto: Václav Vlasák

Pracovníci Technických služeb Kadaň vysypávají první kontejner komunálního odpadu, který pracovníci odboru životního prostředí přetřídili.

Článek

Kadaň patří mezi města, kde se letos nezvýšil poplatek za ukládání a svoz odpadu. Jeho výše zůstala pro rok 2013 stejná jako dosud, tedy 496 Kč. Již loni se ale rozběhla osvěta, která má za cíl přesvědčit občany města, že třídit znamená šetřit. Životní prostředí i vlastní kapsu.

Pokud se v letošním roce vytřídí znatelně více komunálního odpadu, bude se moci poplatek na rok 2014 dokonce snížit. Potvrdil to starosta města Jiří Kulhánek. „Pokud letos vytřídíme v Kadani o 10 procent odpadu více než v roce 2011, tak poplatek na rok 2014 můžeme snížit o 50 korun. Vytřídíme-li o dvacet procent více, tak je to již stokoruna na jednoho občana,“ nastínil Kulhánek odhadované úspory.

Podmínky k tomu, aby občané mohli odpad třídit, město připravilo již v minulém roce a letos je dále zlepšuje. Především šlo o zvýšení počtu kontejnerů a nádob na tříděný odpad, aby byly dostupné ve všech lokalitách Kadaně a přilehlých osadách. Rozbíhá se také separace odpadu do plastových pytlů.

Všude se najdou nevěřící Tomášové. Že jde lépe třídit, jim prakticky dokázali pracovníci odboru životního prostředí, kteří přetřídili komunální odpad z jednoho přístřešku na sídlišti D. Vedoucí Jiří Frajt si nechal vysypat dva a půl kontejneru komunálního odpadu a společně s dalším pracovníkem odboru ho za dozoru Kadaňských novin a TV Focus pořádně vytřídili. Podařilo se jim najít přesvědčivý důkaz, že v třídění odpadu mají Kadaňané velké rezervy.

„Když budeme mluvit řečí čísel, tak komunálního odpadu před přetříděním bylo 2750 litrů. Po přetřídění z něj bylo získáno 1200 litrů plastu, 930 litrů papíru, 20 litrů skla a zbylo 530 litrů komunálního odpadu. Z toho ale bylo například ještě 100 litrů potravin rostlinného původu a bioodpad, 70 litrů znečištěného papíru nebo 60 litrů textilu. Snížit množství komunálního odpadu by šlo až o osmdesát procent,“ odhadl ideální stav Jiří Frajt.

Osvětová práce odboru životního prostředí pokračuje i v letošním roce, především prostřednictvím kabelové televize. Jiří Frajt zde v lednu předvedl názornou ukázku třídění odpadu z domácnosti. V pořadu názorně ukázal a vysvětlil, jak správně třídit, kam konkrétní odpad patří a kde dělají občané největší chyby, které pak při dalším zpracování tříděného odpadu působí komplikace.

Posledním příspěvkem města pro usnadnění separace odpadu je třídílný set speciálních barevných tašek na tříděný odpad. Inspiraci pro jejich výrobu objevil starosta Jiří Kulhánek v Ostravě. Tašky, které jsou označené logem města, jsou od února k dostání v Informačním centru na Mírovém náměstí. Celá třídílná sada stojí 40 korun. Tašky jsou omyvatelné a při dobré péči vydrží dlouhou dobu. Město zatím nechalo vyrobit 500 kusů sad. Když se je podaří všechny prodat, tak budou objednány další. Tašky by měly být k dostání i na některých větších akcích města.

Reklama

Výběr článků

Načítám