Hlavní obsah

V Kadani bude masopustní veselí opět dirigovat Josef Švejk

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 5. března se v Kadani uskuteční další C. K. masopust. Průvodu masek bude opět velet dobrý voják Josef Švejk.

Foto: Václav Vlasák

Průvod masek se tradičně vyrazí v 10 hodin od kadaňského hradu.

Článek

Masopustní tradici v královském městě u Ohře byla obnovena teprve nedávno v roce 2005, a to v duchu doby rakousko-uherské monarchie a první republiky. A kdo kdo jiný by měl být vůdčí postavou, než dobrý voják Josef Švejk. A když k tomu přidáte pěkné masky, dobovou hudbu a dobré jídlo, tak úspěch bývá zaručen. A tak by tomu mělo být i v letošním roce.

Vše vypukne v sobotu 5. března, kdy se v 10 hodin vydá průvod masek od kadaňského hradu na náměstí, kde Josef Švejk jménem masek požádá starostu Kadaně o povolení masopustu.

Z náměstí se vydá smuteční průvod k mostu přes Ohři, kde bude Morana, jako symbol zimy, upálena, utopena a dostřelena (pro jistotu). Od řeky pak bude průvod zamíří již zvesela, za plenění a drancování masek, do areálu františkánského kláštera, kde veselice bude pokračovat až do velkého finále v 17 hodin, při kterém bude také oceněna nejlepší maska.

„Trocha práce s přípravou masky se určitě vyplatí, protože pro výherce jsou připraveny pěkné a zajímavé ceny. A i ti, co nevyhrají, se určitě během dne dobře pobaví,“ ujistila nás vedoucí odboru kultury Kateřina Čuboňová.

Dobovou atmosféru budou pomáhat vytvářet celý den hudební tělesa: Brass Band, Švejk Šraml, Motovidlo a Pražský pouťový orchestr. Pochopitelně nesmí ke správnému koloritu chybět ani vojáci. Opět se v plném lesku představí Pětatřicátníci a Chomutovští ostrostřelci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám