Hlavní obsah

V Jeseníkách turistům o víkendu modrají pusy

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníkům Jeseníků o víkendu 15. a 16. srpna modrají pusy. Určitě těm, kteří se vydávají na vyhlášené borůvkové hody do Malé Morávky, Karlova a také do nejvýše položené restaurace – v Hotelu Praděd Vysílač ve výšce 1492 metrů nad mořem.

Foto: Alena Kiedroňová

V Malé Morávce, Karlově i na vrcholu Pradědu dnes a zítra voní borůvky, v nápojích i jídlech.

Článek

Obec Malá Morávka pozvala po roce místní i turisty, aby si pochutnali na dobrotách s borůvkami. Ty jsou považovány za modré zlato Jeseníků a ne náhodou bývaly pro svou výživnou hodnotu na jídelníčcích mnoha generací před námi. Kuchaři s nimi dokážou pravé divy i dnes, když je zařazují též do hlavních jídel s masem.

Kdo dnes a zítra vystoupá na nejvyšší vrchol Moravy a Slezska Praděd, může si dát třeba dančí medailonky s borůvkovou omáčkou a bramborovými kroketami nebo jelení kýtu na smetaně s borůvkami a houskovým knedlíkem. Samozřejmě pestrá je nabídka také sladkých dobrot – palačinek, lívanců či kynutých knedlí, ale podávat tu budou i domácí borůvkovou bublaninu nebo borůvkový frgál. Ten je sice valašský, ale chutná stejně dobře i v Jeseníkách.

Borůvkové je v Jeseníkách o víkendu i pivo, nebo můžete ochutnat borůvkový likér, borůvkový džus či mléčný borůvkový koktejl.

Kam se vlastně na borůvkové dobroty vydat, pokud se vám v horkém dni nechce šlapat až na Praděd? V Malé Morávce se k hodům hlásí kuchaři restaurací U Kovárny, Na Rychtě, Pohoda, Pod Kapličkou, Penzionu Sofie, Horského hotelu Brans i Horského hotelu Kopřivná. V Karlově pod Pradědem si pochutnáte v restauracích hotelů Kamzík, Karlov, Sauna, Penzionu Aurum, Ski areálu Myšák, Pizzerie Praděd, Penzionu Roháč a Restaurace U Bohouše.

Obec Malá Morávka nabízí zájemcům dopravu mezi restauracemi autobusem zdarma, aby nemuseli pojíždět svými vozy a hledat místo k parkování. Autobus má vyjíždět od obecního parku každou celou hodinu, poprvé v 10 hodin a naposled v 17 hodin.

Výlet za borůvkovými dobrotami si můžete s dětmi zpestřit zábavnými soutěžemi Borůvkové olympiády. Ta začne v obecním parku v sobotu od 16:30 hodin a děti i dospělí budou soutěžit o speciální borůvkové ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám