Hlavní obsah

V Jehnědně "řádil" Franta Uher

Novinky, Petr Pokorný

Do Jehnědna, místní části Albrechtic nad Vltavou na Písecku, se v sobotu 6. července sjeli příznivci dechové hudby z celé republiky. Jejich cílem byl dvanáctý ročník zdejšího, dnes už proslulého, dechovkového festivalu.

Foto: Petr Pokorný

Franta Uher v Jehnědně.

Článek

Hlavní hvězdou akce, tradičně pořádané místními hasiči s podporou Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ a Jihočeského kraje, byl Franta Uher.

Populární bavič, multiinstrumentalista a zpěvák, původem z Lanžhota, který svou pěveckou kariéru odstartoval se slavnou Moravankou, rozparádil zhruba čtyři stovky návštěvníků festivalu tak, že s ním během chvíle zpívala celá náves.

„Franta Uher je jednou ze stálic festivalu a už samotná jeho přítomnost je zárukou slušné návštěvnosti,“ uvedl Miroslav Ušatý, starosta Albrechtic nad Vltavou a starosta Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Jehnědno v jedné osobě.

Hasiči z Jehnědna, kteří jsou již zdatnými festivalovými producenty, produkčními i dramaturgy, znovu prokázali, že vysoká úroveň programu je pro ně prestižní záležitostí, což se také odrazilo ve velmi pečlivém výběru účinkujících.

„Jde samozřejmě o velmi nákladnou záležitost, kterou by si obec sama pouze ze svých vlastních zdrojů mohla dovolit jen obtížně. Zcela zásadní je proto dlouhodobá spolupráce s temelínskou jadernou elektrárnou a pravidelná podpora Skupiny ČEZ a Jihočeského kraje,“ konstatoval starosta.

Letos se návštěvníkům Dechovkového festivalu Jehnědno představily v sobotním odpoledním programu kapely Dubňanka, Muzikanti z jižních Čech, Domažličanka a Třeboňská dvanáctka. A z reakcí posluchačů byla znát spokojenost. Před jevištěm lidé i spontánně tančili.

Věhlas festivalu, který byl původně určen obyvatelům okolních obcí, už dávno překročil hranice Jihočeského kraje. Jeho návštěvníků přibývá a dnes už přijíždějí běžně i třeba ze středních a západních Čech, Vysočiny i jižní Moravy.

„První ročník festivalu vznikl tak trochu spontánně jako náhodný nápad a pak jako vzdor skepticismu některých lidí, že podobná akce se obci velikosti Jehnědna uspořádat nedá. Jak se ukázalo, dá. A dokonce může být i velmi úspěšná a stát se novou tradicí,“ zdůraznil starosta a poznamenal, že díky aktivitám spolků, kterých je v současnosti v Albrechticích a jejich místních částech dvacet, žije obec velmi aktivním sportovním, kulturním i společenským životem.

„Obec spolkům ročně věnuje na jejich činnost přibližně 600 tisíc korun, včetně třeba příspěvků získaných v rámci projektu Oranžový rok v okolí Jaderné elektrárny Temelín od Skupiny ČEZ. Z těchto zdrojů jsme schopni spolkům pomáhat při organizaci nejvýznamnějších akcí. Další prostředky si ovšem musejí shánět vlastními cestami. Ročně se tak díky hasičům, myslivcům, rybářům, včelařům, sportovcům a dalším podaří zorganizovat cirka šest desítek akcí pro veřejnost,“ doplnil Miroslav Ušatý.

Obec Albrechtice nad Vltavou se zhruba 920 stálými obyvateli leží na Písecku, přibližně osm kilometrů severovýchodně od Protivína mezi řekou Vltavou a Píseckými horami. V současné době ji tvoří šest místních částí: Albrechtice nad Vltavou, Hladná, Chřešťovice, Jehnědno, Údraž a Újezd.

Reklama

Výběr článků

Načítám