Hlavní obsah

V Japonsku budou poprvé v historii nasazeni záchranářští průzkumní roboti

Novinky, Michael Rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Japonska postiženého přírodní katastrofou se sjíždějí záchranné týmy z mnoha zemí. Japonští inženýři zároveň hodlají od úterý 15. března nasadit na pomoc i speciální průzkumné roboty.

Foto: Wataru Umehara

QUINCE

Článek

Všemi médii prochází v současné době vlna obrazů z Japonska zničeného zemětřesením a následným tsunami. Většina států již nabídla pomoc, ale nespí ani sami Japonci.

Kromě neutuchajícího úsilí a pomoci druhým se do boje o záchranu lidských životů vydali i japonští vědci, resp. robotici. Ti nasadí poprvé v historii robotické průzkumníky, schopné nejenom téměř neomezeného pohybu mezi a v troskách, a to i v místech pro člověka nabezpečných. Jsou rovněž schopni za využití speciálních kamerových systémů a senzorů zachytit i slabé známky života a přivolat lidskou pomoc.

První robot je nazvaný Quince a díky vysoké mobilitě bude vysílám mezi trosky, do prostor pro lidské i zvířecí záchranáře příliš nebezpečných. Quince je vybaven kromě nezávyslého pohoného systému i kamerami, včetně infračervených a senzory carbon-dioxidu který vzniká při dýchání. Dokáže tak žijící zasypané oběti nacházet nejenom "zrakem", ale i "čichem".

Schopnosti robota nejlépe identifikuje video z jeho testů.

Druhý robot je poloautomat nazvaný Active Scope Camera. Jedná se o flexibilní kamerový systém, který díky vlastním integrovaným nanomotorům dokáže sám vyhledávat volný prostor a "prodírat" se hromadami trosek do jejich středu. Tento robot je ovládán operátorem a bude nasazován v místech, kde budou zasypané oběti zjištěny, aby se zajistila bezpečnost průchodu záchraných oddílů a zabránilo se např. sesypání konstrukcí apod.

Video z nasazení zde

Oba systémy jsou unikátní a v případě úspěchu se bude zvažovat, že by se oba staly nedílnou součástí záchraných týmů i dalších zemí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám