Hlavní obsah

V Jablunkově soutěžili železní hasiči

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jablunkově se 3. září sešli nejtvrdší hasiči, aby zde změřili své síly v soutěži Jablunkovský železný hasič 2011. Celkově se na start postavilo 23 závodníků ze tří zemí.

Foto: Pavel Jaňurek

Vítěz celého závodu - Lukáš Nenička z Jablunkova

Článek

Na všechny závodníky čekala trať s několika disciplínami, závodilo se v kompletní zásahové výstroji, včetně dýchacího přístroje na zádech. Závody tedy simulovaly zásahovou činnost.

Hned na startu musel každý hasič roztáhnout 4 hadice, po čemž ho čekalo smotání jedné hadice libovolným stylem. Po krátkém běhu závodníci zdolávali dvoumetrovou bariéru, po které je čekal výstup na lešení. Každý účastník musel na lešení vytáhnout 30kilogramový barel s vodou zavěšený na laně.

V další disciplíně všichni zúčastnění přesouvali pneumatiku pomocí kladiva. Následovalo 30 výstupů na schodek s dvěma koši plnými hadic v rukou. Poslední částí tratě byl přesun 80 kilogramové figuríny. Po cílové rovince stačilo jen stisknout tlačítko pro zastavení časomíry.

Nejrychleji, s náskokem více jak půl minuty před ostatními, dokázal do cíle doběhnout místní, teprve 19letý Lukáš Nenička, který tak právem získal titul jablunkovského Železného hasiče. Celou trať se mu podařilo zdolat v neuvěřitelném čase 2:32 min. Jako druhý za ním doběhl Wladyslaw Sikora, dobrovolný hasič z Písečné, který se pyšní časem 3:09. Na třetím místě se pak umístil Viktor Slovák z Turzovky, který na druhého závodníka ztratil pouhou vteřinu a jeho čas 3:10 tak stačil jen na bronzovou medaili.

V kategorii B (nad 30 let) vyhrál 46letý polský závodník Bajorek Janusz z Gogolína, který doběhl v čase 3:48. Na druhém místě se umístil Tomáš Benek, dobrovolný hasič obce Hrádek a za ním doběhl, jako třetí, Lucjan Lubaszka, rovněž dobrovolný polský hasič obce Gogolín.

Závodům přihlíželo několik desítek nadšenců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám