Hlavní obsah

V Horšovském Týně zahájili výstavu o Popelce

Novinky, Miroslav Škampa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku v Horšovském Týně otevřeli ve čtvrtek 31. května výstavu Tři střevíčky pro Popelku. Na slavnostním začátku se sešlo okolo padesáti osob. Mezi zúčastněnými nechyběli přední představitelé z řad NPÚ ú.o.p. v Plzni, městského úřadu Horšovský Týn, ani významní sponzoři MFF Juniorfest, který je spolupořadatelem výstavy.

Foto: Miroslav Škampa

Hlavní organizátoři výstavy

Článek

Po úvodním slově, které se špetkou humoru pronesl kastelán Jan Rosendorfský, se slova ujala kurátorka výstavy Věra Krátká a nakonec proslov zakončila symbolickým přestřižením červené stuhy ředitelka Juniorfestu Judita Soukupová. Následoval slavnostní přípitek a pak už se všichni ponořili do zajímavostí výstavy.

Návštěvníci si přijdou na své. Dozvědí se nejen o známých kostýmech, které byly díky velké oblíbenosti pohádky postupem času prohlášeny za kulturní památku, ale také o tom, jak to vypadá v zákulisí natáčení. Nahlédnou do prostorů maskérny, vlásenkárny nebo kostymérny. Uvidí, jak to vypadá v prostoru „za kamerou“, nebo se stanou součástí natáčení plesové scény. Veškeré informace doplňují trojjazyčné panely s popiskami a fotografiemi nejen z natáčení.

Děti se rozhodně nudit nebudou ani při čekání na prohlídku. Mohou se například vyfotit v postavě Popelky s červánkovými či svatebními šaty, na vlastní kůži si zkusit, jak bylo Popelce, když musela přebírat čočku a hrách nebo navrhnout Popelce nové slavnostní šaty pomocí omalovánek. Ani při prohlídce samotné výstavy si neodpočinou, neboť si budou chtít určitě zasoutěžit o zajímavou výhru. A pozor, na výstavu se chystají i hlavní aktéři filmové pohádky v čele s režisérem Václavem Vorlíčkem.

Hrad a zámek Horšovský Týn

Horšovský Týn byl původně biskupský hrad založený před polovinou 13. století pražskými biskupy. Byl strategickým bodem na obranu kupecké stezky z Řezna do Prahy. Po husitských válkách přešel do držení světských feudálů. V roce 1547 vyhořel a byl přestaven v monumentální renesanční sídlo Janem mladším Popelem z Lobkovicz.

Po Stavovském povstání se stal majitelem Horšovského Týna Maxmilián Trauttmansdorff, který se zasloužil o podepsání Vestfálského míru v roce 1648 na ukončení třicetileté války. Rodina Trauttmansdorffů vlastnila panství až do roku 1945. Od roku 1945 vlastní zámek stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám