Hlavní obsah

V Holešově začíná Festival židovské kultury Ha-Makom

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní šestnáctý ročník Festivalu židovské kultury Ha-Makom se uskuteční od 26. do 30. července. Nabídne přednášky, komentované prohlídky, výstavy, gastronomické speciality, tanec, hudbu, divadlo a dokonce kurzy hebrejštiny. Součástí programu je i zahájení archeologického průzkumu Nové synagogy, kterou nacisté vypálili.

Foto: MKS Holešov
Článek

Pětidenní program bude střídavě probíhat v prostorách holešovského zámku, v Šachově synagoze a na židovském hřbitově.

Festival zahájí slavnostní setkání hostů a veřejnosti v úterý 26. července v 16.30 hodin v zámeckém Velkém sále. Součástí programu bude vernisáž výstavy třiceti šesti fotografií Jindřicha Buxbauma Život v diaspoře, jejímž kurátorem se stal Jindřich Štreit. Během podvečera zazní také ukázky z divadelní hry Pohlednice z Anatěvky.

Středa 27. července nabídne první lekci hebrejštiny, následuje série přednášek, komorní koncert a divadelní představení jednoho herce Pan Theodor Mundstock podle románu Ladislava Fukse. Středeční večer uzavře projekce loutkového filmu Transport Er za účasti režiséra Miloše Zvěřiny.

Čtvrteční festivalový program opět zahájí kurz hebrejštiny a bude pokračovat sérií přednášek, které připomenou i letošní 115. výročí narození herce Hugo Hasse. Večer nabídne Klezmerový večer s dobrým jídlem a pitím v restauraci Starý pivovar a projekci filmu Kapela přijela v synagoze.

Program pátečního dne bude obdobný jako v předešlých dnech. Po kurzu hebrejštiny, který se tentokrát přesune na židovský hřbitov, přednášce a komentované prohlídce synagogy pokračuje večerním Koncertem při svíčkách s židovským houslistou Alexandrem Shonertem a následnou meditací.

Festival uzavře sobotní celodenní program na zámeckém nádvoří: veřejnost se může těšit na koncert Big Bandu Josefa Hájka a Petera Lipy, mezinárodní kapelu Shum Davar s Karin Sarkisjan, kurz chasidských tanců a přednášku o výrobě kosher produktů.

Holešovští ochotníci odehrají ve 20 hodin reprízu představení Pohlednice z Anatěvky inspirované slavným muzikálem Šumař na střeše. Nabídku doplní poslední lekce hebrejštiny a prezentace knihy Království slivovice, osudy palírníků a palíren ve Vizovicích Marcela Sladkowského v Šachově synagoze. 

Od 25. do 31. července doprovodí festival týden židovské gastronomie, který se koná v holešovské restauraci Starý pivovar.

Související témata:

Výběr článků

Načítám