Hlavní obsah

V Habartově se konal 19. ročník fotbalového turnaje O pohár starosty

Novinky, Aleš Plevka

Ve sváteční den, tedy v pondělí 28. září, patřil areál TJ Baník Habartov a hlavně pak jeho travnaté hřiště nejmenšímu fotbalovému potěru (přípravce), který zde z důvodu, doufejme dočasného, konce oddílu žáků v Habartově, navázal na dlouholetou tradici konání starostovského turnaje.

Foto: Aleš Plevka

Úvodní nástup týmů přípravek

Článek

Malým capartům, z nichž mnozí by mohli využít fotbalový dres jako noční košili a fotbalové šortky jakožto dlouhé kalhoty, tentokrát při jejich sportovním zápolení přála příroda měrou vrchovatou. Po celý průběh turnaje bylo totiž ideální fotbalové počasí, bylo slunečno, avšak do letních veder měly teploty již hodně daleko.

A tak není divu, že fotbalová klání přilákala i početnou diváckou kulisu, která byla převážně tvořena zástupci z řad rodičů a prarodičů malých kopálistů. Sportovcům se tak dostalo žádoucí a zasloužené podpory a to morální, v podobě fandění během zápasů, i materiální, v podobě pořádné porce proviantu, který napekly a usmažily šikovné a starostlivé maminky.

Habartovští si na svůj turnaj přizvali soupeře ze Slavoje SEF Kynšperk nad Ohří, 1. FC Karlovy Vary a OSS Lomnice. Během turnaje se odehrálo šest utkání, přičemž se hrálo na zmenšeném hřišti, systémem každý s každým na 2 x 15 minut. Na průběh zápas dohlížel i tradiční delegovaný arbitr M. Cvrk, který, nutno podotknout, naštěstí moc práce neměl.

Krátce před devátou hodinou proběhlo slavnostní zahájení, jehož se ujal starosta města Ing. P. Janura a předseda klubu TJ Baník Habartov J. Klarner. Dvojice všechny přítomné přivítala a popřála jim co možná nejlepší sportovní výkony a absenci zranění.

Po krátkém rozcvičení a protažení se mohlo jít na věc. V prvním souboji se utkali domácí s fotbalisty z Karlových Varů. Navzdory několika vyloženým šancím a dvěma pokutovým kopům, po jednom na každé straně, se nakonec soupeři rozešli bez branek. To v následujícím zápase již padlo branek celkem šest. Kynšperk porazil Lomnici 4:2.

I v ostatních utkáních již góly do obou sítí padaly, a tak se bylo na co koukat. Nejlepší na celém turnaji však byl přístup všech hráčů, kteří většinou ještě nepřekročili desátý rok věku. Nadšení, bojovnost, snaha a radost i smutek prožívaná spolu se svým týmem. Ryzí a nezkalené emoce ve své základní podobě.

Zdálo se, že tady je svět ještě v pořádku a je smutné, že právě tohle se s přibývajícím věkem u fotbalistů povětšinou pozvolna či rychleji vytrácí. Je proto fajn, že v současnosti se v Habartově práci s těmito fotbalovými nadějemi věnuje sehraná a zkušená dvojice Petr Tóth a Honza Rod, kteří se tento neblahý proces snaží co nejvíce zpomalit či odvrátit. Kluky v rámci svého působení vedou nejen, ke zlepšování fotbalových dovedností, ale i ke kamarádství a hře fair play, což by mělo být neodmyslitelnou součástí každého sportu.

A jakže souboj těchto malých velkých fotbalistů nakonec dopadl? Se šesti body ovládli turnaj zástupci Kynšperka. Z druhého místa se ale radovali domácí, kteří za remízu, prohru a vítězství posbírali body 4. Kluci tak po těžké dřině a mnoha prohrách začínají zažívat první skvělé pocity z úspěchu. Bronz za tři body brala Lomnice a čtvrté místo za jeden bod zbylo na Karlovy Vary.

Všechny týmy krátce po jedné odpolední převzaly z rukou starosty Habartova diplomy, míče, poháry a další drobné ceny. Fotbalové dopoledne se vydařilo na podtrženou jedničku.

Reklama

Výběr článků

Načítám