Hlavní obsah

V Domě kultury v Kroměříži zazní gospely, ukončí sérii adventních koncertů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Závěr letošních Adventních koncertů bude patřit souboru Brno Gospel Choir, který se poslední adventní neděli 18. prosince v 18 hodin představí v divadelním sále Domu kultury v Kroměříži.

Foto: archiv autora

V Domě kultury v Kroměříži vystoupí soubor Brno Gospel Choir.

Článek

Soubor přestaví emocemi a energií nabitý gospelový repertoár, ve kterém nechybí americké traditionaly, gospely a spirituály, ale i skladby současných autorů.

Brno Gospel Choir je smíšený pěvecký sbor pod vedením dirigentky Zuzany Petlanové. Vznikl na podzim roku 2002 jako reakce na gospel workshop (který proběhl na jaře téhož roku v Plzni) s vynikajícím dirigentem a skladatelem Hansem Christianem Jochimsenem z Dánska. V repertoáru má především současný - contemporary-gospel, občas "zabrousí" i do období tradičního gospelu. 

Gospel je živá, emotivní a působivá duchovní hudba, která vychází z tradice a kultury amerických černochů. Jako žánr vznikla na začátku dvacátého století, od té doby prošla několika etapami vývoje. Nyní ji interpretují také mnohé evropské sbory (především ve Skandinávii, Dánsku, Polsku, Německu) a skládají rovněž i evropští skladatelé, i když hlavním proudem tohoto žánru bezpochyby vždy zůstane autentický „černý“ americký gospel.

Vstupenky na očekávaný koncert jsou k mání tradičně na pokladnách Domu kultury v Kroměříži a on-line.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám