Hlavní obsah

V Dolních Dunajovicích začala plesová sezóna

Novinky, Josef Šuba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci tance z Dolních Dunajovic se dočkali. V sobotu 15. ledna začala v obci zimní plesová sezóna.

Foto: Luboš Hron

Krojový ples 2010 v Dolních Dunajovicích

Článek

O úvod se postarala chasa z Dolních Dunajovic, která v sobotu pořádala již druhý krojový ples. Vedle bohaté tomboly byla k vidění i Moravská beseda, právě v podání dunajovické chasy. Hudební doprovod byl v režii dechové hudby Pivoňka z Hlohovce.

O týden později pořádá svůj XII. Společenský ples dunajovický Svaz občanů postižených civilizačními chorobami. Na plese, který je oblíbený především mezi seniory, bude k tanci i poslechu hrát opět DH Pivoňka z Hlohovce. 

Dvanáctého února je na programu jedna z nejoblíbenějších akcí kulturního kalendáře v Dolních Dunajovicích. Ples SRPŠ má dlouhou tradici a každoročně zde bývá "narváno." O hudbu se postará mezi dunajovickými velmi oblíbená kapela Merllin z Moravského Krumlova.

TJ Sokol pořádá 26. února další z tradičních akcí - Šibřinky. Jde vlastně takový karneval pro dospělé, a protože v Dunajovicích se dospělí rádi baví, o masky v minulých ročnících nebyla nouze. 

Období plesů a zábav v Dolních Dunajovicích pak vyvrcholí Fašankem, který budou mít na starosti ti, kteří vše zahajovali. Tedy dunajovická chasa. Pátého března bude vedle fašankového průvodu obcí následovat večerní zábava spojená s tradičním pochováváním basy.

Konec masopustu pak bude znamenat také konec veselí a radovánek. Podle lidových tradic začíná čtyřicetidenní období před Velikonocemi, které bylo obdobím půstu, střídmosti a také obdobím bez radovánek. Tato dávná tradice se v Dolních Dunajovicích stále ctí, a tak si dunajovičtí budou muset na další zábavu nechat až do konce dubna zajít chuť.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám