Hlavní obsah

V Dobrušce přilákal houslista Pavel Šporcl se souborem Barocco sempre giovane stovky posluchačů

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posluchačsky velmi exponovaný byl čtvrtý koncert letošního Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka, kterým zároveň 25. září vyvrcholily v kostele sv. Václava třídenní Svatováclavské slavnosti v Dobrušce. Houslista Pavel Šporcl spolu s komorním souborem Barocco sempre giovane a Vivaldiho cyklus čtyř houslových koncertů Čtvero ročních období se staly pro milovníky krásné hudby mimořádným lákadlem.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Houslista Pavel Šporcl a soubor Barocco sempre giovane v kostele sv. Václava v Dobrušce.

Článek

Mezi hosty nechyběl starosta města Dobrušky, jednoho z hlavních partnerů festivalu, Petr Lžíčař, dále starostky Opočna a Deštného, kde se pravidelně koná některý z koncertů, Šárka Škrabalová a Alena Křížová, a v neposlední řadě Zdeňka Seidelová, starostka Přepych, která letos rozšířila okruh mecenášů festivalu. Jako tradičně přijali pozvání i představitelé a zástupci družebního holandského města Niewkoop, pobývající v Dobrušce na slavnostech.  

Houslista Pavel Šporcl nejprve prostřednictvím Vivaldiho sonetů vylíčil, o čem vlastně jednotlivé části - Jaro - Léto - Podzim - Zima – vyprávějí, aby už o pár minut později mohli posluchači v melodii Jara rozpoznat ptačí zpěv, vodu v potůčku, pastýřskou idylu nebo venkovský tanec, dalších částech pak třeba déšť, bouři, ale i ticho nad zasněženou krajinou a praskání ohně v krbu.    

Provedení cyklu Čtvero ročních období vyvolalo mezi stovkami návštěvníků koncertu dlouhotrvající ovace a znovu se potvrdilo, že právě toto dílo patří mezi posluchačsky nejoblíbenější. Houslové koncerty, jimiž Vivaldi kdysi způsobil doslova revoluci v hudbě, se dnes řadí mezi nejhranější díla vůbec.     

Společné vystoupení Pavla Šporcla s ansámblem Barroco sempre giovane, v němž stálí příznivci festivalu s radostí poznávali vynikající houslistku Ivu Kramperovou i violoncellistu Ivana Vokáče, přineslo další ovace ve stoje šestého festivalového ročníku.  

A tak mnohé z návštěvníků jistě zajímalo, jak dlouho známý houslista a pardubické těleso spolupracují? "S Baroccem spolupracuji teď poměrně často, začali jsme spolu hrát letos a už máme za sebou pět nebo šest koncertů. Další sérii chystáme ještě do Vánoc," odpověděl Šporcl.  

Zároveň prozradil, kde získal český text Vivaldiho sonetů: „Kdysi jsem sonety dostal v Českém rozhlase, když jsem tam natáčel Čtvero ročních období a hudební nahrávku doplnil i vlastní recitací textu.“   

Mezinárodní hudební festival F. L. Věka pokračuje koncertem smyčcového kvarteta Apollon Quartet i talského klarinetisty Claudia Mansutiho, kteří vystoupí 9. října v 17 hodin v kostelíku sv. Ducha v Dobrušce.  

více informací: www.mhf-vek.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám