Hlavní obsah

V Deštném v Orlických horách se opět roztopila pec

Novinky, Milan Školník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník Sklářských slavností v Deštném v Orlických horách byl zároveň i ročníkem vzpomínkovým. Každoročně ho v průměru navštíví osm tisíc návštěvníků.

Foto: Milan Školník

Jeden ze zakladatelů akce docent Václav Šplíchal a poslankyně Vladimíra Lesenská

Článek

První srpnový víkend patřil obci Deštné v Orlických horách, která je tradičním pořadatelem akce Tavení skla dřevem. Letos se uskutečnil již XXI. ročník.

Návštěvníci se mohli podívat, jak se dříve tavilo sklo, a poznat mistry tohoto nevšedního umění. Výrobky byly samozřejmě k prodeji a každý byl v něčem originální.

Oficiální zahájení proběhlo v pátek 3. srpna od 16.00 hodin a akce skončila nedělní dražbou, při níž zájemci mohli získat ty nejlepší výrobky. Mezi doprovodný program se řadila country skupina, která byla příjemným zpestřením celé akce.

Jakýmsi neformálním průvodcem byl docent Václav Šplíchal, který stál na počátcích této tradiční akce z hlediska historického. Letošní ročník byl zasvěcen Zdeňku Andresovi, dalšímu ze zakladatelů a huťmistrovi, který letos zemřel. Jeho roli od letošního ročníku převzal nový mistr Petr Červený.

Letos měl areál za muzeem, kde se akce uskutečnila, dvojnásobně velkou plochu, což byl vstřícný krok vůči návštěvníkům i stánkařům ze strany organizátorů.

Mezi významnými hosty byla přítomna poslankyně Vladimíra Lesenská, která si jediná vzpomněla, že tamní starostka a organizátorka slavností Alena Křížová slaví v těchto dnech narozeniny, takže darované květiny byly příjemným uznáním její práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám