Hlavní obsah

V cíli sobotního pochodu Do Okoře bez oře je letos očekáván čtyřicetitisící účastník

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní třiačtyřicátý ročník dálkového pochodu Do Okoře bez oře se uskuteční v sobotu 5. dubna. Nejkratší trasa bude jako obvykle sedmikilometrová. Nejdelší, padesátikilometrová, je pak vhodná pro již zkušené pochodníky a cykloturisty.

Foto: Martin Tlustý

Od rotundy na Budči je to na Okoř již jen pět a půl kilometru.

Článek

První „pěšáci“ budou moci od kralupského hlavního nádraží vyrazit již v 6.15 hodin. Odtud to budou mít na Okoř minimálně 14 km. První cyklisté budou odbaveni úderem osmé hodiny. Ti si mohou vybrat trasy 30 a 50 km. Možnost startu od kralupského nádraží skončí v 10.30 hodin.

Další start bude již tradičně na nádraží v Zákolanech, a to mezi 8.00 – 10.30 hodin. Odtud je to přes Budeč na Okoř pouhých 7 km. Do Zákolan bude možno dorazit z Kralup běžnou ČD soupravou Regionova ve směru Kladno v 7.36 a 9.34 hodin.

Pozor, na rozdíl o minulých let letos v rámci pochodu žádný historický vlak z Kralup do Zákolan ani do Noutonic nepojede.

V dobře zavedeném pochodu se již stačila zabydlet geotrasa – multikeška s názvem Do Okoře s GPS. Po dlouhých letech se tak na trase pochodu vedle tradičních fáborek využívá dnes již vcelku běžná digitální technika. Dorazivší keškaři se mohou těšit jak na zápis do logbooku, tak možnost výměn TB, GC atd. 

V den pochodu by podle předpovědi mělo být ve středních Čechách kolem poledne až 18°C a velmi slunečno, což jistě přiláká celou řadu doposud váhajících.

V cíli obdrží každý přihlásivší se účastník placku pochodu a malý diplom. Mimochodem, při čtyřicátém ročníku pochodu v roce 2011 dorazilo do cíle celých 2141 pochodníků. Letos je v cíli očekáván jubilejní čtyřicetitisící účastník!

Na děti bude na louce pod Okoří tradičně čekat kolotoč a houpačky, jakož i obvyklé občerstvení. Pokud nepůjdete nazpět pěšky nebo nebudete mít zajištěn vlastní odvoz, bude jako obvykle možno na zpáteční cestu na nádraží v Zákolanech použít obvyklou smluvní autobusovou dopravu.

Dlouhým desítkám zkušených organizátorů pochodu z kralupského Klubu českých turistů a Turistického oddílu mládeže 3511 Kralupský paprsek přejeme pěkné počasí a hlavně co nejvíce jak spokojených, tak rovněž slušně vychovaných turistů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám