Hlavní obsah

V Českých Budějovicích se rodí unikátní německá textilní technologie

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je Česko pouze levnou evropskou montovnou? Podle ekonomů je to nyní tak půl na půl. Po delší stagnaci opět ČR začíná triumfovat na poli inovací, technologií a výrobků s vysokou přidanou hodnotou. Příkladem tohoto trendu je českobudějovický výrobní závod německé strojírenské skupiny Groz-Beckert.

Foto: Petr Pokorný

Českobudějovický provoz společnosti Groz-Beckert Czech.

Článek

Někdejší IGLA, jak firmu znají starší obyvatelé jihočeského krajského města, prošla po roce 1989 řadou výrazných proměn. Z někdejšího výrobce šicích či pletacích jehel a rybářských háčků, nesoucího ve svém názvu fonetický přepis ruského překladu slova jehla, se stal dodavatel klíčových technologií pro zákazníky skupiny Groz-Beckert ve 150 zemích celého světa.

Přesněji řečeno vznikají v Budějovicích unikátní jednoúčelové stroje a zařízení vyrábějící v rámci koncernu komponenty, přesné díly a speciální jehly pro textilní průmysl. Českobudějovický podnik tak jako jediný na světě sdílí přísně střežené know-how své mateřské společnosti. Ta je v současnosti předním světovým výrobcem průmyslových strojních jehel, přesných součástek, nástrojů, systémů a služeb pro výrobu a spojování textilních materiálů. Portfolio firmy čítá více než 70 tisíc typů výrobků. 

„Hlavní výrobní a vývojové centrum sídlí v mateřské společnosti v německém Albstadtu-Ebingenu. My jsme ovšem jako jediný podnik skupiny dostali důvěru matky tyto stroje také stavět a nejen to, některé technologie se v současnosti vyvíjejí výhradně u nás. Tedy část technologií pro skupinu pokrýváme my, část strojírna v Ebingenu,“ konstatoval Jindřich Kubíček, vedoucí personálního oddělení Groz-Beckert Czech.

Čeští technici v Budějovicích také modernizují část stávajících technologií, které se přesouvají v rámci podniků skupiny. „Příkladem je třeba přesun technologie z Portugalska do Vietnamu. Tyto stroje jdou nejdříve k nám, my je renovujeme, vylepšujeme a teprve pak směřují do místa nového určení. Tato činnost obsahuje vysokou přidanou hodnotu práce našich špičkových techniků,“ poznamenal Kubíček.

Do Českých Budějovic už mateřská společnost přesunula prakticky celé plánování a výrobu divize W, neboli divizi tkaní (weaving). Spojila se tak legendární německá preciznost s českou šikovností, kvalitou a produktivitou práce. Celá technologie unikátních jednoúčelových strojů je firemním zlatým pokladem, a proto je velice přísně střežena. Pokud dochází k modernizaci zařízení, jsou jeho vysloužilé části nebo celky zlikvidovány do posledního šroubku, aby je nebylo možné kopírovat. Do firmy také nesmí fotoaparáty, mobilní telefony, tablety, notebooky a podobná zařízení.

Strojírenská společnost Groz-Beckert Czech, jejíž loňské tržby přesáhly dvě miliardy korun, má tři výrobní závody. V Českých Budějovicích, Valašských Kloboukách a Lužicích u Hodonína zaměstnává celkem více než 1100 lidí. Zhruba 450 z nich v jihočeském krajském městě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám