Hlavní obsah

V bývalém nádraží v Plzni vystavovali mladí malíři

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 5. května skončila výstava mladých výtvarníků Tělo je pozemská zahrada utrpení v budově bývalého nádraží Plzeň - Jižní předměstí, známé jako Moving station.

Foto: Marek Velebný

Výstava v budově "Moving station".

Článek

V budově Moving station, bývalém vlakovém nádraží Plzeň – Jižní předměstí se konala od 22. dubna do 5. května výstava s názvem Tělo je pozemská zahrada utrpení v rámci druhého ročníku festivalu současného výtvarného umění ArtBuffé 2012.

Tématem výstavy autorů Lucie Ferlíkové, Lukáše Maliny, Simony Blahutové, Jana Karpíška, Lukáše Karbuse a Lukáše Kudrny je člověk a jeho tělo pojaté jako příroda (zahrada, les) kde se spojuje krása s ošklivostí, život (růst, vznik) se smrtí (zánikem), sexualita a lidské vztahy se samotou a utrpením.

V jedné z místností měl své obrazy malíř, ilustrátor, vyučující na plzeňské umělecké škole Zámeček, ale i hudebník – Lukáš Kudrna. V rámci výtvarné dílny Monstra v nás – terapie uměním promluvil autor o svých vystavených dílech. Nehledejme v obrazech skryté motivy a inspirace. Obrazy vznikaly přirozenými pohnutkami.

Autorovo oblíbené místo v lese ho inspirovalo k obrazu Ruka o dvou palcích. Jiné místo v lese, plné vývratů a stromů s choroši inspirovalo autora k obrazu Portrétista kmenů, který vlastně s malířskou paletou zarostl ve vývratu a stal se součástí lesa. Procházka lesem byla pro Lukáše Kudrnu inspirací pro obrazy dále jako Vynést z lesa jasné střepy, Strom Skinhead nebo Milenci lesa, kde zetlelé padlé stromy se prolnuly jako milenci. Zde se autor při malování inspiroval i myšlenkami Freuda a Junga.

Obraz Podzimní rum byl výsledkem autorova workshopu s přáteli, kdy na stromech rozmístili lahve rumu, které potom při další vycházce zpět konzumovali. Jak viděl autor les s chutí rumu, jeho stromy, houby, zvířata, rostliny, je patrné na jmenovaném obraze. Naopak inspirací k obrazu Světnice Franze a Zakira byl pro Lukáše Kudrnu nocleh ve slovenském skanzenu. Na tomto obraze je například motiv perkusí, orientální hudby, zamřížovaných oken. Podle autora je typické, že v dolním pravém rohu obrazů má umístěný nějaký doplňující motiv. U obrazu Světnice Franze a Zakira to je například saranče.

Zdevastovaná budova nádraží, tzv. Moving station je příjemným místem pro podobné akce jako výstavy nebo alternativní kulturní projekty, které zde pořádá centrum Johan o. s. Ve středu 9. května se zde uskuteční další kolo soutěžní exhibice ve Slam poetry.

Reklama

Výběr článků

Načítám