Hlavní obsah

V Boršicích uvidíte tradiční šlapání vína dívčí nohou

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinařství Dvůr pod Starýma Horama a vinaři spolku BBP obnovují v Boršicích dávný obyčej, kterým je šlapání vinných hroznů dívčí nohou. Akce se uskuteční v sobotu 1. října od 14 hodin.

Foto: Dvůr pod Starýma Horama

Šlapání hroznů dívčí nohou.

Článek

„Tento způsob získávání vinného moštu, kdy jsou hrozny rozmačkány něžnými dívčími nožkami, byl nově nahrazen lisováním, ale připomenutí tradic bude také o ukázku toho, jak společná práce, která je při výrobě vína nezbytná, přispívá k radosti nad výsledným produktem. Akce má nejen pobavit, ale také připomenout naše kořeny a duchovní rozměr sklizně darů naší země. Proto bude celé odpoledne spojeno, jak s oslavou sklizně hroznů, tak s duchovní prosbou o co nejlepší ročník vína,” přibližuje akci Petr Gottwald z pořadatelského vinařství.

V programu, který v boršickém penziónu Dvůr pod Starýma Horama se uskuteční 1. října od 14 hodin, se představí mimo jiné cimbálová muzika Ohnica, folklórní soubor Trnafčan z Trnavy, muzika Heskovci z Červeníka, Mužský sbor z Vážan a folková kapela Nezapomeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám