Hlavní obsah

V Bohumíně vzniká nový skatepark

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový adrenalinový areál v Bohumíně v místech bývalé nafukovací haly v areálu Faja v Revoluční ulici už dostává finální podobu. V budoucím skateparku, který se slavnostně otevře příští rok v květnu, technici smontovali téměř většinu nejmodernějších překážek.

Foto: Pavel Čempěl

Vybavit skatepark v Bohumíně překážkami stálo 1,8 milionu korun.

Článek

Park nabídne vyžití pro skateboarding, bmx kola, in-line brusle a koloběžky.

„Přání vybudovat v Bohumíně skatepark se zrodilo v hlavách aktivních členů občanského sdružení Mládež. Myšlenku jsme podpořili a uzavřeli se sdružením dohodu, že si konkrétní překážky se speciálním povrchem sami vyberou a budou skatepark provozovat. My zajistíme výkup a vyasfaltování plochy, požádáme o dotaci na nákup překážek a dofinancujeme jejich pořízení,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl s tím, že vybavení skateparku vyšlo na téměř 1,8 miliónu korun. Ministerstvo školství přispělo na překážky částkou jeden milión korun, zbytek uhradí město.

Otevření skateparku je v plánu až na jaře. „Někteří nadšenci se nemohou dočkat a nové překážky už testují. Musíme je ale varovat, ještě to není bezpečné, v areálu se stále pracuje. Do oficiálního otevření je do skateparku vstup zakázán,“ upozornil Dalibor Jureček ze sdružení Mládež.

Kdysi slavný sportovní areál Faja patřil od padesátých let hlavně fotbalu. Zájem ale upadal a území chátralo. Nakonec muselo padnout nelehké rozhodnutí a město poslalo starou Faju k zemi.

„Fotbalový klub Bohumín už neměl o využití tohoto areálu zájem. Stáli jsme před otázkou, co s ním dál. Bylo nám líto té obrovské plochy. Řešilo se hned několik úkolů. Výsadba zeleně, odclonění průmyslového areálu železáren od blízkého sídliště a využití území pro volnočasové aktivity blízké mladým lidem,“ zavzpomínal místostarosta Lumír Macura. 

Město se pustilo do postupné proměny. Odstranily se budovy a energovod, bývalé tribuny se zasypaly a lokalita se zatravnila a dostala novou izolační zeleň. Na části bývalého fotbalového hřišti město vybudovalo bikrosovou dráhu. Blízko ní se naskytl prostor pro mladé nadšence, kteří už dříve hledali místo pro skatepark. Plocha o rozloze téměř tisíc metrů čtverečních po bývalé nafukovací hale. Město ji odkoupilo od železáren a vyasfaltovalo. A podařil se i poslední krok – získat dotaci a vybavit budoucí skatepark překážkami.

„Areál bude unikátní a může přitáhnout i mládež z jiných měst,“ uzavřel místostarosta Lumír Macura.

Proměna celé lokality vyšla radnici na 5,5 miliónu korun, téměř polovinu z této částky však městu pomohly uhradit dotace. Areál také rozšířil možnosti volnočasových aktivit pro lidi z blízkého sídliště v Bezručově ulici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám