Hlavní obsah

V Bohumíně už dobrovolníci ušili přes sedm tisíc roušek, k mání jsou nově přes rouškomat

Novinky, Lucie Balcarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než sedm tisíc látkových pratelných roušek už ušili a rozdali veřejnosti bohumínští dobrovolníci. K mání jsou v 21tisícovém Bohumíně ochranné prostředky zdarma hned na dvou místech, a to prostřednictvím tzv. rouškovníků. Ve čtvrtek k nim přibyla další možnost – rouškomat, tentokrát za poplatek.

Foto: Pavel Čempěl

Nový rouškomat pojme až 550 roušek.

Článek

„Rouškomat najednou pojme 550 roušek. Budeme jej každý den doplňovat. V nabídce jsou látkové roušky různých velikostí, pro dospělé i děti. Lidé si budou moci vybrat ten, který se jim bude nejvíce líbit. Cena za jeden kus je 50 korun. Platit je možné pouze bezkontaktně, tedy prostřednictvím platební karty. Výtěžek z něj půjde na provoz městského centra sociálních služeb. Od půlky března už jsme vyrobili a roznesli téměř 2500 roušek. Dalších 1200 roušek k distribuci nám dodali dobrovolníci, většinu členky bohumínského senior klubu, přispěli i zástupci vietnamské komunity, ti přinesli na 300 roušek,“ vyjmenovala Petra Chalupová, šéfka zařízení, které se stará jak o seniory, tak lidi s hendikepem.

Automat na roušky najdou lidé ve vchodu do supermarketu Lidl v Šunychelské ulici. K dispozici bude denně, vždy v otevíracích hodinách obchodu, výjimkou bude Velikonoční pondělí, kdy je zavřeno.

Roušky zdarma nabízí centrum sociálních služeb prostřednictvím svého rouškovníku. Ten funguje ve všední dny od 10 do 13 hodin v centru Bohumína v Masarykově ulici 365 před vchodem do centra. „V prvních dnech byl o roušky velký zájem, 100 roušek zmizelo do 10 minut. Teď už se fronty netvoří a roušky jsou k dispozici i po poledni,“ doplnila Chalupová.

Druhý rouškomat zřídili dobrovolníci v Záblatí v Sokolské ulici v blízkosti fotbalového hřiště u dětského koutku. Tam je možné si ústenku vyzvednout denně od 9 do 19 hodin. Zásobují jej místní hasiči, sokolové, fotbalisté, komise pro městskou část i další dobrovolníci. Za týden už si z něj místní i přespolní odnesli téměř tisícovku roušek.

„S nápadem přišla správcová hřiště Tereza Worková, která jednu z fotbalových šaten proměnila v šicí dílnu. To samé se stalo s hasičskou zbrojnicí. Místní spolky zkrátka spojily síly a společně se o rouškovník starají a doplňují zásoby. Roušky jsou tady k dispozici po celý den, průběžně je doplňujeme,“ sdělil Dušan Socha, předseda místního fotbalového klubu Slovan Záblatí.

Do šití se v Bohumíně pustili například sociální pracovnice z městského centra sociálních služeb, dobrovolní hasiči ze Záblatí, důchodkyně ze zdejšího klubu seniorů i ženy z místního spolku Alma mater. K šicím strojům zasedli i bohumínští Vietnamci i desítky jednotlivců.

Bohumínské roušky putovaly k bohumínským i přespolním zdravotníkům, policistům, hasičům, do domovů důchodců, řidičům hromadných prostředků, prodavačkám, pošťačkám, seniorům, pacientům v nemocnicích i spoustě dalších, kteří je potřebovali. Protože poptávka po nich neustává, pokračují dobrovolníci v jejich výrobě dál.

„Bohumíňáci za všech okolností táhnout za jeden provaz. A v dobách krize je to vidět nejvíc. Skláním se před všemi dobrovolníky, kteří se obětavě pustili do šití roušek pro ostatní. Patří jim za to naše obrovské poděkování. Jsem na ně opravdu pyšný,“ vzkazuje všem švadlenkám a krejčím bohumínský starosta Petr Vícha.

Reklama

Výběr článků

Načítám