Hlavní obsah

V 1. kole soutěže Homage Kamil Lhoták zvítězil Tomáš Bím

Novinky, Miroslav Moravec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V páteční podvečer 15. června bylo v prostorách Knihkupectví a galerie Kosmas v Kutné Hoře uzavřeno a vyhodnoceno 1. kolo soutěže Pocta Kamilu Lhotákovi, které společně připravil Spolek přátel Kamila Lhotáka a umělecká agentura ArcusGallery.

Foto: Miroslav Moravec

Zleva Sofinka Zatloukalová, Petra Vychytilová a Barunka Hušáková

Článek

Více než dvacítka výtvarných děl se veřejnosti představila jako součást výstavy Kamil Lhoták: Knižní ilustrace, která měla vernisáž 18. května.

Předsedou poroty byl tajemník Spolku přátel Kamila Lhotáka Evžen Škňouřil, dalšími členy a členkami potom personalistka Eva Tesařová, hudebnice, výtvarnice a spisovatelka Petra Vychytilová, Kamil Lhoták mladší, grafik Karel Hušák, vinař a galerista Jiří Kocián a nakladatel a galerista Miroslav Moravec. Všichni měli před sebou nesnadný úkol, vybrat vítěze tohoto kola a spolu s ním další čtyři umělecká díla, která postupují do celostátního finále.

Ještě před tím, než se porota pustila do práce, ocenil Spolek přátel Kamila Lhotáka Čestným uznáním a drobnými dárky devítiletou Sofinku Zatloukalovou a desetiletou Barunku Hušákovou, které pod pedagogickým a uměleckým vedením Petry Vychytilové vytvořily pro soutěž Pocta Kamilu Lhotákovi krásné monotypy s perokresbou.

Evžen Škňouřil potom obšírně a do detailů informoval nejenom o cílech soutěže Homage Kamil Lhoták, ale také o činnosti a dalších plánech Spolku přátel Kamila Lhotáka.

Porota k hodnocení přistoupila velice odpovědně a svého úkolu se zhostila na výbornou. Po sečtení všech hlasů se vítězem stal Tomáš Bím se svojí litografií, který jako cenu získal dokonalou kopii na plátnu obrazu Kamila Lhotáka v hodnotě 5000 korun. Do celostátního finále soutěže dále postupuje olej na plátnu mladé autorky Lucie Horucké, olej na sololitu Vlastimila Bareše, dále akryl, tempera, tužka a akrylový lak na dřevěné desce Vojtěcha Kolaříka a olej na plátnu Richarda Pachmana.

Výstavu Kamil Lhoták: Knižní ilustrace v kutnohorském Knihkupectví a galerii Kosmas, jejíž součástí jsou i oceněná výtvarná díla soutěže Homage Kamil Lhoták, lze navštívit do konce července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám