Hlavní obsah

Už zámecká paní v Mníšku si vlasy sušila fénem - těžkým, kovovým

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I v říjnu mohou zájemci podniknout výlet do malebných končin brdských lesů a při té příležitosti zavítat do zámku v Mníšku pod Brdy, který nabízí svým návštěvníkům dva prohlídkové okruhy.

Foto: Anna Čelouchová

Ukázka části koupelny paní hraběnky ze zámku Mníšku pod Brdy. Zámek je stále otevřen pro veřejnost.

Článek

Mníšecký zámek je celý bohatě zařízený a jeho místnosti plně vybavené obrazy a portréty majitelů, sbírkami porcelánu, starodávným nábytkem, ukázkami šatů i moderními doplňky. Ty jsou ke spatření zejména při návštěvě druhé prohlídkové trasy se soukromými komnatami posledních majitelů zámku, kde se vrátíte do časů první republiky.

V ložnicích, koupelnách a pokojíčcích vám představíme každodenní život pana barona Theodoricha Kasta a jeho milované paní, hraběnky Terezie Kastové. Zejména paní hraběnka byla velice aktivní a činorodá dáma, která se zajímala o technický pokrok, vynálezy své doby i vymoženosti do domácnosti. A jako každá dáma svého postavení také o módu a módní trendy.

Její koupelna nabízí náhled do šatníku dámy z první třetiny minulého století. Uvidíte šaty rovného střihu zvané charlestonky, různé typy kloboučků, slunečníky, kabelky, několik párů pěkných bot, které by si neváhaly nazout ani dnešní návštěvnice zámku, rukavičky, korále, spony do klobouků i punčochy. 

Koupelna je ale i plná moderního zařízení, a když se v ní zatopilo, mohla sloužit také k odpočinku a pohodlnému dokončení dámského šlechtění. V místnosti je i splachovací toaleta a vana s lázeňskými kamny, ve kterých se ohřívala teplá voda. Po vysprchování bylo třeba osušit nejen tělo, ale i vlasy.

Je možné, že už v té době existovaly fény? Ale jistě, a dokonce téměř stejné jako ty dnešní, jen o něco těžší. Samozřejmě, vždyť nebyly z plastu, ale kovové. Jejich váha se pohybovala okolo jednoho kilogramu. A to je přece jen znát. Takový fén můžete spatřit právě v koupelně mníšeckého zámku na stole pod velkým zrcadlem. Jak si ale poradily paní, slečny a dívky, než se fény objevily?

Sušily vlasy u kamen v blízkosti ohně, což rozhodně moc bezpečné nebylo. Později, když už se vyskytovaly jiné praktické spotřebiče, chytře využívaly teplý vzduch vycházející z vysavačů. Tím se ostatně nechal inspirovat i francouzský kadeřník Alexander Godefroy, který potřeboval urychlit odbavování zákaznic ve svém salónu. Právě jemu za vysoušeče vlasů vděčíme.

Roku 1890 ale rozhodně vypadaly fény úplně jinak než dnes. Byly velké jako dodávka a poháněné benzínovým motorem. O deset let později už se vyskytovaly sušáky, které připomínaly ty v dnešních kadeřnictvích a ve 20. letech minulého století pak konečně vznikly příruční fény, které se začaly masívně rozšiřovat i do domácností. Ani tyto moderní fény ale nefungovaly bez rizika. Často se přehřívaly a docházelo k úrazům elektrickým proudem. Inu, co dáma pro svou krásu nepodstoupí.

Zámek v Mníšku pod Brdy je v říjnu otevřen od úterý do pátku od 10.40 do 14.40 hodin, kdy začíná poslední prohlídka, o víkendech pak od 10.00 do 15.50 hodin. Otevřeno bude také během podzimních prázdnin, které nás čekají od 27. do 29. října. 

Výběr článků

Načítám