Hlavní obsah

Úterské varhany se rozezní o Velikonocích

Novinky, Kateřina Kvasničková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachráněné vzácné barokní varhany z kostela sv. Jana Křtitele v Úterý se v neděli 24. dubna dočkají své koncertní premiéry.

Foto: Kateřina Kvasničková

Malebné město Úterý

Článek

Půvabné město Úterý se rozprostírá v sevřeném údolí Úterského potoka v západních Čechách. Počátky této malebné obce s architektonicky velmi cenným a citlivě zachovalým jádrem sahají až do 12.století.

Současná podoba města je dána výstavbou po likvidačním požáru v roce 1694. V roce 1992 bylo Úterý zaslouženě vyhlášeno městskou památkovou zónou.

V kostele sv. Jana Křtitele, který byl postaven podle plánů významného barokního architekta Kryštofa Dienzenhofera, se nacházejí  vzácné varhany, které pocházejí z období vrcholného baroka, patrně z let 1700-1720. Patří k nejstarším dochovaným nástrojům v regionu a nejcennějším svého druhu v ČR.

Bližší průzkum ukázal, že varhany jsou ve velmi špatném stavu. Jejich úplná devastace byla jen otázkou krátkého času. Z tohoto důvodu bylo v roce 2000 založeno občanské sdružení BART, jehož hlavním cílem bylo shromáždit finanční prostředky na záchranu varhan.

Zpočátku se tak dělo za pomoci nejrůznějších sponzorských darů, pořádání benefičních výstav či koncertů. V roce 2006 se podařilo občanskému sdružení vstoupit do projektu, který připravila MAS Český Západ-Místní partnerství, podpořeným grantem z Norska prostřednictvím Norského finančního mechanismu. Díky částce přesahující tři miliony korun se v dubnu 2009 mohla začít organizovat kompletní oprava a záchrana tohoto pro svou historickou autenticitu cenného nástroje. Nyní se opravené varhany vracejí zpět na své místo.

Při této příležitosti pořádá o. s. BART slavnost, která začne v neděli 24. dubna ve 13.00 hodin řemeslným jarmarkem kolem kostela, bude pokračovat žehnáním varhan biskupem plzeňským Mons. Františkem Radkovským a vrcholem celé slavnosti bude v 15.00 hodin koncert předního českého varhaníka pana Jaroslava Tůmy. Na slavnosti nebude chybět prohlídka varhan s komentářem restaurátora a slavnost zakončí ve večerních hodinách koncert místních varhaníků.

Občanské sdružení BART všechny co nejsrdečněji zve a zároveň děkuje všem, kteří opravu varhan podpořili.

Reklama

Výběr článků

Načítám