Hlavní obsah

Úsov se promění v pohádkový zámek plný smyšlených bytostí i skutečných zvířat

Novinky, Vladimíra Krejčí

V les s jezírkem a s perníkovou chaloupkou, růžemi obrostlou komnatou spící krasavice a s dračí slují, v níž žije trojhlavá saň, se promění nejvyšší patro zámku Úsov. Návštěvníci potkají Karkulku s vlkem, Smolíčka s jelenem, Budulínka s liškou a další hrdiny deseti klasických českých pohádek.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk

I ošklivé káčátko se může proměnit v nádhernou labuť.

Článek

„Výstava Pohádky na zámku Úsov je novinkou letošní návštěvnické sezóny. Zahajuje v sobotu 5. dubna, kdy také budou expozicemi provádět pohádkové postavy,“ upřesnila Miluše Berková, tisková mluvčí Vlastivědného muzea v Šumperku. 

O pocit, že se návštěvník skutečně ocitl ve zhmotněném světě dětské fantazie, se postarají dokonale propracované figuríny pohádkových bytostí, vytvořené ve velikosti skutečných lidí, a především obrovský drak. Výjevům z klasických českých pohádek dodají dojem živosti a opravdovosti atraktivní muzejní exponáty a preparovaná zvířata, od zajíce až k medvědovi. Záměrem výstavy je návštěvníky nejen pobavit, ale i poučit. 

„Výstavy s pohádkovou tematikou jsou v poslední době velice oblíbené. Ta naše si však vzala za cíl s pomocí atraktivního námětu představit co nejvíc sbírek muzejní povahy,“ uvedla Marie Gronychová, autorka výstavy a ředitelka Vlastivědného muzea v Šumperku. 

Unikátní zoologické preparáty  

Na Úsově sídlí unikátní lovecko-lesnické muzeum, jediné ve střední Evropě. Ve svých sbírkách má preparáty zvířat z lichtenštejnských sbírek a tisíce nejrůznějších přírodnin. V aranžovaných pohádkových scénách se to proto zvířaty jen hemží. 

Vlk, který číhá na Červenou Karkulku, byl zastřelen už v roce 1908, jeho podobu však zachovaly šikovné ruce preparátorů. Smolíčka vozí skutečný jelen, Budulínek smlouvá o hrášek s liškou, ježibabě sedí na rameni sova. Ze zoologických preparátů jsou vytvořeny scény k pohádkám Ošklivé káčátko, Sedmero krkavců nebo Jak zvířátka stavěla domeček. 

Pohádkové výjevy doplnily i unikátní sbírkové předměty. Myslivec, který zachrání Červenou Karkulku, má uniformu z druhé poloviny 19. století i stejně starou loveckou pušku. Vystaveny jsou historické obrázky na skle, perníkové formy a další exponáty. Šípková Růženka spí svůj stoletý sen v nádherné róbě, která je kopií klasicistních šatů z druhé poloviny 18. století. 

„Chceme návštěvníky pobavit, poučit a připomenout krásné tradiční pohádky, které v době zahraničních animovaných seriálů pomalu upadají v zapomnění,“ láká na výstavu její autorka. 

Strašidelný labyrint ve sklepení  

Milovníci pohádek mohou navštívit také Strašidelný labyrint ve sklepení Vlašimského paláce. O patro výš naleznou Hádanky a hlavolamy pánů z Vlašimi. Na nádvoří je malá ZOO s kamerunskými ovcemi, pávy a göttingenským prasátkem. Stálá expozice představuje historii jednoho z nejstarších hradů na Moravě a unikátní sbírku trofejí africké i evropské zvěře. Ve zbrojnici jsou nezvyklé zbraně, které myslivci zabavili pytlákům. 

Výstava Pohádky na zámku Úsov je součástí hlavního prohlídkového okruhu. Vstupné zůstává pro letošní sezonu 90 korun na osobu, snížené je 45 korun. Pedagogický dozor skupin žáků a studentů má vstup zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám