Hlavní obsah

Univerzitní upír přilákal bezmála dvě stovky dárců

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už pošestnácté zorganizovali studenti Západočeské univerzity v Plzni a personál Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice Plzeň akci na podporu dobrovolného dárcovství krve a opět zaznamenali velký úspěch.

Foto: Západočeská univerzita

Mezi dárci byli zastoupeni studenti všech fakult, zaměstnanci, absolventi i lidé, kteří nejsou se ZČU nijak spřízněni.

Článek

Možnosti darovat krev s Univerzitním upírem využilo v posledním březnovém týdnu 193 dárců, přičemž 52 z nich darovalo krev vůbec poprvé.

Mezi dárci byli zastoupeni studenti všech fakult, zaměstnanci, absolventi

i lidé, kteří nejsou se ZČU nijak spřízněni. Nejvíce účastníků přišlo z fakult pedagogické, elektrotechnické a filozofické. Možnost darovat krev v předtermínu využilo 52 lidí.

„Přibližně čtvrtina dárců přišla darovat poprvé, za což jsme velmi rádi. Hlavně pro transfúzní oddělení je to dobrá zpráva, neboť většina prvodárců již zůstává věrná a pravidelně dochází na odběry,” konstatovala Alena Kašáková z organizačního týmu.

16. semestrník Upíra byl slavnostně zakončen tradičním Upířím rejem, který slouží jako neformální setkání dárců a organizátorů Upíra. Při této akci, které se rovněž tradičně zúčastnila i rektorka ZČU Ilona Mauritzová, předali organizátoři na památku trička těm, kteří s Upírem darovali krev již popáté.

Příští termín Univerzitního upíra plánují organizátoři opět na podzim. Na akci se společně podílejí studentský tým SKVAIP, Studentská komora Akademického senátu Fakulty pedagogické ZČU a personál Transfúzního oddělení FN Plzeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám