Hlavní obsah

Uniklá kejda zamořila řeku, hasiči dál bojují s následky havárie

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 400 metrů kubických kejdy uniklo v noci na pátek z nádrže Zemědělského družstva v Seničce na Olomoucku. Močůvka zamořila řeku Blatu a způsobila úhyn vodních živočichů v toku. Hasiči do dnešního dne dál bojují s následky havárie, přesné škody zatím nejsou vyčísleny.

Foto: HZS OLK
Článek

K ekologické havárii došlo v noci na pátek v Seničce. U kejdové nádrže, která patří Zemědělskému družstvu Senice na Hané, se kolem půlnoci protrhlo dno. "Vlivem horka došlo k rozpuštění asfaltu, který utěsňuje betonové dno nádrže, to se uvolnilo a kejda unikla do řeky. Všiml si toho náš noční hlídač," uvedl předseda družstva Jaroslav Navrátil. Zbylých zhruba 200 metrů kubických kejdy zemědělci převezli fekálními vozy do jiné jímky. 

„Začala se upouštět přehrada ve Vilémově, ale nebylo to dostatečně účinné. Průtok se potom trojnásobně zvýšil, což už situaci zlepšilo. Pomohl také noční déšť, tok se naředil a vše odteklo pryč. Domnívám se, že kejdy uniklo několikanásobně více než jen 400 kubických metrů. V obci byl v těch vedrech zápach velmi intenzívně cítit," řekl starosta Senice na Hané Michal Tichý, který musel svolat krizový štáb a situaci okamžitě začít řešit. Netají se názorem, že kejdy uniklo daleko víc, ke znečištění vodních zdrojů v obci prý ale nedošlo. „Podle hygieniků k tak rychlé kontaminaci nemůže dojít," dodal Tichý.

Starosta Olšan Milan Elfmark se netají smutkem. "Viděl jsem stovky uhynulých ryb, život v Blatě je zničen," posteskl si.

Na odstraňování havárie pracuje i Povodí Moravy zvyšováním průtoků. "Tok ředíme vodou z nádrže ve Vilémově a z jezových zdrží v Těšeticích a v Olšanech. Maximum kejdy je v tuto chvíli zadrženo ve zdrži v Těšeticích. Zemědělci a hasiči ji odčerpávají a odvážejí na pole," konstatovala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Podle mluvčího HZS Olomouckého kraje Zdeňka Hošáka je znečištěno zhruba patnáct kilometrů potoka. Hasiči v noci na neděli stavěli u splavu v Olšanech mobilní hráz pro účinnější zachytávání a odčerpávání kejdy, ze záchranného člunu prováděli i odlov uhynulých i živých ryb. "Postavili jsme  mobilní hráz z pytlů s pískem a plachtami ucpávali díry ve stavidle u splavu," dodal Hošák s tím, že HZS Olomouckého kraje si nesmírně cení pomoci dobrovolných hasičů z Olšan, kteří  na likvidaci pracují nepřetržitě již od soboty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám