Hlavní obsah

Unikátní výstava Alfonse Muchy v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Retrospektivní výstava Alfonse Muchy je realizována v Ostravě poprvé. Výstavu Alfons Mucha 150 let připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě ve spolupráci s Muchovou nadací.

Foto: Josef Zajíc

Alfons Mucha: Obraz

Článek

V úterý 22. března v 17 hodin bude slavnostně zahájena výstava Alfons Mucha 150 let v ostravském Domě umění. Vernisáž uvede John Mucha, vnuk slavného malíře a předseda správní rady Muchovy nadace, a Jiří Jůza, ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě a kurátor výstavy.

Expozice představí průřez dílem Alfonse Muchy. Vystaveno bude 170 děl, které dokumentují šíři umělcovy tvorby. Obrazy, grafiky, pastely, kresby, fotografie a užité umění.

Výstava je prezentována ve dvou sálech a je rozdělana na sekvence. Jednou ze sekvencí je rodina. Najdeme zde obrazy, ale také jedinečný přehled 60 fotografií, jejichž autorem je sám Alfons Mucha. Jedná se o novotisky z originálních skleněných desek. Expozici pak doplní umělecké předměty, které byly zhotoveny podle Muchových návrhů.

V další sekvenci jsou vystavené originální a světoznámé reklamní a divadelní plakáty a kalendáře. Romantické obrazy jsou v sekvenci harmonie a krása. Také uvidíme skici a obrazy, které si Mucha připravoval před realizací světoznámého cyklu Slovanská epopej. Součástí expozice je i plátno Alegorie dramatických umění jehož rozměry jsou 4,07 x 1,68 metru. Obraz byl kvůli své velikosti vystaven za posledních 20 let v České republice jen jednou.

Pro dětí a mládež se chystají vzdělávací programy. Během komentované prohlídky se návštěvníci seznámí s životem  a dílem  Alfonse Muchy. V druhé části se budou věnovat tvůrčí činnosti se zaměřením na ornament, sociální aspekty výtvarného umění a steet art.

Setkání médií s Johnem Muchou a jeho ženou Sarah se uskuteční 22. března v 16 hodin v Domě umění před zahájením vernisáže. Výstava potrvá do 5. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám