Hlavní obsah

Unikátní slaměný betlém v Čenkově již tvoří pět desítek postav v životní velikosti

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Čenkov se nachází mezi Příbramí a Hořovicemi. Již pátým rokem tu mají u místní kapličky sv. Antonína postaven Betlém ze sena. Betlém je situován tak, že každý návštěvník si jím může projít a stát se na chvíli jeho součástí.

Foto: Archiv pořadatele
Článek

Betlém byl k vidění poprvé v Čenkově o vánocích roku 2010. Před kapličkou stála jen Svatá rodina, Tři králové a vedle jesliček vůl s oslíkem. V následujících letech přibyly další postavy.

Všechny jsou vyrobeny ze sena a mají životní velikost. Hlavy postav nemají obličeje, každý, kdo si betlém projde, může zapojit svoji vlastní fantazii a představit si jejich podobu.

Na začátku cesty stojí římský voják s písařem a vyhláškou římského císaře, aby se všechen lid dostavil ke sčítání lidu do svého rodného města. Na stole u písaře je kniha, do které mohou návštěvníci napsat svůj vzkaz.

Cesta pokračuje do mírného svahu, na trase potkáte postavy, které se jdou poklonit k narozenému Ježíškovi. V zástupu klanících jsou mj. slon s maharadžou vezoucí dary, velbloud, stádo ovcí s pasákem. Nemůže chybět kapela hrající narozenému Ježíškovi.

V roce 2012 byl betlém zapsán do České knihy rekordů a kuriozit jako největší betlém ze sena a slámy v životní velikosti s oděnými postavami. Ve stejném roce vyhrála obec soutěž o nejhezčí výzdobu měst a obcí.

V letošním roce při pátém výročí již v betlému stojí 29 lidských postav a 23 zvířecích. V betlémě se každoročně konají i kulturní akce. Na 200 lidí z Čenkova, ale i z okolí, chodí každoročně zazpívat s Čenkovskou kapelou koledy do betléma. 

Pro turisty je letos poprvé připraveno originální turistické razítko s motivem Čenkovského betlému.

Betlém v Čenkově na návsi u kapličky je k vidění od 29. listopadu do 6. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám