Hlavní obsah

Unikátní paterčata bílého lva můžete spatřit dovádět v zoo Dvorec

Novinky, Petr Hejna

Dřívější Park exotických zvířat má od roku 2012 přiznán statut zoologické zahrady. I když se jedná o jednu z nejmenších, tato zoo má zasloužené prvenství v několika aspektech.

Foto: Petr Hejna
Článek

Soukromá zoologická zahrada, nacházející se nedaleko Borovan u Českých Budějovic, je naší nejjižnější zoo, chovná plocha má rozlohu zhruba 4 hektary. Čím však, i přes tak malou plochu, je jedinečná, jsou chovatelské úspěchy, především co se týče velkých kočkovitých šelem. Zejména letošní rok přinesl několik radostných okamžiků.

Hned v lednu to bylo narození potomka páru lvů pustinných, ovšem poté v květnu se stal malý zázrak - na svět přišlo hned pět „koťátek“ bílého lva. Nejedná se u tohoto poddruhu lva pustinného o albinismus, ale o endemickou formu zbarvení, svázanou výhradně s oblastí Timbavati. V přírodě je jejich výskyt i tak velmi ojedinělý, dosahuje něco přes deset kusů, v zoologických zahradách je chováno kolem stovky kusů, u nás jsou k vidění také v Hodoníně.

Obvykle se nerodí více než čtyři mláďata, běžně dvě až tři, počet pět kusů je unikátní, stejně jako již čilostí lvíčat potvrzené vydařené zdárné přežití po nejistých prvních dnech. V rámci bývalého státu Čechů a Slováků se jedná o jednoznačné prvenství, rozsahem evropsky významným je pro změnu terarijní pavilon Venomous, zprovozněný roku 2014, kde je zastoupeno největší množství a kober rodu Naja, nemající v Evropě obdobu.

Prvenství má zoo právě v chovu lva pustinného, a to v počtu více než čtyř desítek odchovaných kusů, roztroušených dnes po různých zoo nejen v Evropě. Avšak nejen radostné chvilky provázejí provoz zahrady - letos zkraje února při požáru zimovištního domku zahubily plameny část ptactva, konkrétně jeřáby, zoborožce a ibise, stejně jako dvojici prasat savanových. Pro změnu blesk rozpoutal peklo v roce 2012. Satisfakcí majitelům za nepřízeň osudu jsou dozajista četné přírůstky lvích párů, ať již jsou to loni z Polska dorazivší Aga a Tia, sedmiletí bílí jihoafričtí lvi, nebo poněkud starší Ugas a Tina, párek lvů pustinných.

Kromě zmíněné expozice hadů zaujmou návštěvníky další kočkovité šelmy - tygr ussurijský, bílý indický tygr, levhart skvrnitý, nebo náš rys ostrovid. Lze sledovat i u nás dříve volně žijící smečku vlků, medvěda hnědého, z exotických zvířat zaujme mohutný hroch, vodní želvy, různé druhy opic, ptactva, nebo kopytníků, jako jsou antilopa, lamy, velbloud, osel, kozy, nebo buvol, zvláštní různorodou skupinku pak tvoří pospolu odpočívající tapír s marami a kapybarpou. Z drobnějších savců zde žije například skunk pruhovaný, nosál, roztomilí tamaríni nebo kosman.

Reklama

Výběr článků

Načítám