Hlavní obsah

Unikátní nákeřský betlém ozdobí živý Ježíšek

Novinky, Lenka Pokorná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní betlém v životní velikosti, který loni díky příspěvku Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ postavili obyvatelé Nákří na Českobudějovicku, se letos na Štědrý den představí v nové rozšířené verzi. Hvězdou nákeřského biblického chléva bude živý Ježíšek.

Foto: Lenka Pokorná

Unikátní nákeřský betlém se pomalu rozšiřuje.

Článek

„Dělat Ježíška v našich jesličkách bude, samozřejmě jen krátce, nejmladší obyvatel obce, osmiměsíční Hynek Pfeffer. Akce odstartuje ve čtrnáct hodin u rybníku na návsi,“ uvedl starosta Nákří Pavel Božovský

„Betlém je přibližně čtyři metry široký, metr a půl hluboký a zhruba 3,7 metru vysoký. Kostra je z březového dřeva vyplněná rákosem ze zdejších rybníků. Uvnitř budou jesličky s Ježíškem, Svatá Marie a Svatý Josef. K nim nově přibude ovečka, pastýř a žena s mlékem,“ poznamenal starosta.

Nákeřský betlém je unikátní nejen způsobem zpracování, ale především tím, že se na jeho výrobě podíleli výhradně místní obyvatelé. Vedle autorky nápadu a realizátorky postav Ivy Brejžkové také Karel Holeček, Radim Tyl, Martina Komzáková a další občané Nákří. Rákosový výplet betléma je pak dílem starosty a jeho manželky.

„Betlém je další novinkou v již tradičním obecním zvyku, kterým je společné zpívání koled na návsi,“ doplnil Božovský. Každý účastník vánočního setkání získá zdarma originální zpěvník vánočních koled, čaj, puč, kávu, grog a podobně. O hudbu se postarají opět výhradně místní muzikanti, které návštěvníci doplňují kromě zpěvu také cinkáním na donesené zvonky.

„Díky podpoře temelínské elektrárny u nás vznikla nová tradice. Zatím se nám podařilo dokončit jen několik základních postav a prvků. Postupně chceme pokračovat dalšími postavami a zvířaty, takže už o příštích Vánocích bude náš betlém rozsáhlejší. Kam se až nakonec rozroste, uvidíme,“ doplnil starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám