Hlavní obsah

Unikátní fotografie pěti starostů Prahy 6 s kardinálem Dominikem Dukou

Novinky, Adam Halmoši

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský a primas český, v pátek 16. ledna krátce po jedné hodině odpoledne v budově radnice Úřadu městské části Praha 6 pronesl modlitbu za šestou městskou část a její obyvatele. Na setkání přišli také čtyři bývalí starostové a vznikla tak unikátní fotografie.

Foto: Adam Halmoši

Na fotografii zleva: Pavel Bém, Marie Kousalíková, kardinál Dominik Duka, Ondřej Kolář (TOP 09) současný starosta, Tomáš Chalupa a Pavel Boček.

Článek

Ta zachycuje kardinála s pěti starosty Prahy 6, kteří se v takovéto sestavě na jednom místě sešli vůbec poprvé.

Kardinál ve svém projevu na své vůbec první návštěvě radnice Prahy 6 zmínil současný svět, současné napětí a nahlížení některých lidí na svět. Ještě nikdy v minulosti nebyla za radnici Prahy 6 a obec pronesena modlitba nejvyšším představitelem katolické církve v České republice - právě v pátek 16. ledna 2015 se tak stalo.

„Kéž všemohoucí Bůh dá, abyste si byli vědomi, že přicházíte do této budovy s tím vědomím, že jste zde pro druhé, protože tak je člověk uzpůsoben. Kéž byste měli to dobré vědomí, že sloužíte dobré věci a všechno to, co proti obecnému dobru jest, je nezákonné a neplatné,” požehnal radnici kardinál Dominik Duka.

Současný starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) řekl: „Velmi si vážím návštěvy pana kardinála i bývalých starostů Prahy 6. Slova, která pan kardinál pronesl, jsou pro nás zavazující. Souhlasím s ním, že na radnici jsme hlavně kvůli lidem, a jasně nám naznačil, kudy se máme ubírat v naší práci. Těší mě také, že se společně s mými předchůdci v čele radnice Prahy 6 dokážeme sejít, a přestože jsou to političtí soupeři, můžeme společně diskutovat. Nebráním se komunikaci s nimi, spíše naopak. Pokud budou přesvědčeni, že něco děláme špatně, budu rád, když mi dají vědět."

Pavel Bém, který byl starostou Prahy 6 v letech 1998 až 2002, řekl: „Považuji to za skvělý nápad vedení radnice. Jsem nesmírně potěšen, že pan kardinál přišel a pronesl to, co pronesl. Žijeme ve světě, kde jsou lidé rozdělováni, konfrontováni s něčím špatným, s kritikou. Pan kardinál přišel s opačným přístupem. Říká, pojďme se pokusit dívat na svět z té pozitivní stránky a pojďme se pokusit na něj dívat z hlediska nikoliv střetů a sporů, zda tenhle starosta je lepší, než ten před tím, zda tento primátor je úspěšnější, než ten, který přijde po něm. Říká, pojďme se na to dívat z hlediska kontinuity, týmové spolupráce." 

Starosta Prahy 6 z let 2002 až 2011 Tomáš Chalupa uvedl: „Rád bych využil příležitost a popřál panu starostovi dvě základní věci – silnou vizi, které fakt věří, která není ovlivněna kompromisy, jako spíš vlastním přesvědčením a také odvahu. Vizi prosazovat klidně naproti všem."

Starostka Prahy 6 z let 2011 až 2014 Marie Kousalíková dodala: „Je velmi potěšující, že pan kardinál Dominik Duka přijel na radnici Prahy 6. Já jsem spolupracovala už s panem kardinálem Vlkem, zvala jsem ho do škol, často jsme zde na radnici měli převora břevnovského kláštera, protože břevnovský klášter je srdce Prahy 6. Kardinála Duku mě ale nikdy nenapadlo pozvat, přestože se s ním dobře znám. Proto jsem ráda, že přišel. Je to pro nás pocta.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám