Hlavní obsah

Uničovská Šatlava hostí výstavu Věznice Mírov včera a dnes

Novinky, Jaroslav Franc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Šatlavě / Muzeu vězeňství v Uničově lze od 1. května do 30. června zhlédnout výstavu Věznice Mírov včera a dnes, která zájemcům přiblíží historii naší nejznámější věznice.

Foto: Jaroslav Franc

Z výstavy Věznice Mírov včera a dnes.

Článek

Výstava Věznice Mírov včera a dnes prostřednictvím informačních panelů s dobovými dokumenty a fotografiemi přiblíží historii naší nejznámější věznice od poloviny 19. století až po současnost.

Informační panely doplňují další exponáty, jakými jsou například vězeňské mundúry, uniformy příslušníka SNB - vyšetřovatele a příslušníka Vězeňské služby, či předměty denní potřeby vězňů - ešusy, výrobky vězňů z chleba, ale i zakázané předměty, nalezené u vězňů při raziích - zbraně, hrací karty a kostky, tetovačka.

Mezi vystavenými exponáty nechybí ani dobové dokumenty a příručky. Mezi nejzajímavější patří bezesporu tzv. Domácí řád z roku 1867, protektorátní Pracovní knížka či Příručka pro příslušníky Sboru nápravné výchovy z roku 1984. Policejní pouta, obušky a také dřevěný číselník z mírovského vězeňského hřbitova jsou dalšími exponáty, které přibližují vývoj a historii věznice Mírov.

Výstavu doplňují i ukázky z umělecké a řemeslné tvorby vězňů. V podkrovním přednáškovém sále lze shlédnout kolekci obrazů, v jedné z vitrín lze obdivovat um vězňů na vystavených dřevěných hračkách.

S věznicí Mírov je spjato jméno Jiřího Kajínka, kterému se jako jedinému podařilo z nejstřeženější věznice uprchnout. Na to upomíná vystavené autentické lano k útěku, které si Kajínek na Mírově vyrobil.

Otevírací doba muzea je středa až pátek od 14 do 17 hodin, v neděli od 10 do 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám