Hlavní obsah

Umělecké poklady ze sbírek ČNB jsou k vidění v ostravském Domě umění

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vernisáží byla v úterý 25. září v ostravském Domě umění slavnostně otevřena výstava Umělecké poklady ze sbírek České národní banky. Výstavu osobně zahájil guvernér České národní banky Miroslav Singer spolu s náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje Slavomírem Recmanem.

Foto: Josef Zajíc

Martin Benka, Pod Radhoštěm, nedatováno Z výstavy 25.9.2012

Článek

V úterý 25. září v 17 hodin byla slavnostně otevřena výstava v Domě umění v Ostravě Umělecké poklady ze sbírek České národní banky. Úvodní slovo měl ředitel Galerie výtvarného umění Ostrava a kurátor výstavy Jiří Jůza.

"Výstavní projekt si klade za cíl představit významná umělecká díla, která jsou v majetku České národní banky a tvoří výzdobu jejich reprezentačních místností. Expozice představí akvizice České národní banky uskutečněné zejména v 90. letech minulého století, doplněné o výběr nejlepších děl z období první republiky s přirozenou dominancí v krajinářských tématech," vysvětlil Jiří Jůza.

"Jedinečnost expozice podporuje rovněž fakt, že díla jsou společně vystavena poprvé a pro tuto událost byla svezena z různých poboček z celé České republiky. Výstavní projekt je koncipován chronologicky, zahrnuje dobové portréty, krajiny, ale i současné umění. Zcela stěžejní jsou v tomto ohledu díla z období první republiky, kdy se uskutečnilo primární formování centrálního ústavu, tolik spojeného s počátky československé státnosti," doplnil Jiří Jůza.

Prvorepublikové období je ve fondu České národní banky spojeno především s portréty osobností zakládající tento peněžní ústav. Jiná část výstavy se věnuje praktické činnosti banky a to především v podobě českých bankovek.

"V tomto ohledu fondy České národní banky skýtají zejména historicko- společenské poklady v podobě přípravných a dílčích studií Alfonse Muchy, Maxe Švabinského nebo Oldřicha Kulhánka, jejichž díla jsou dokladem vysoké úrovně našich bankovek," uzavřel Jiří Jůza.

Výstava bude k vidění do 25. listopadu.

Více na: www.gvuo.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám