Hlavní obsah

Ulice Karla Líby – nový název na mapě města Ostravy

Novinky, Břetislav Boháč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud při svých toulkách Moravskou Ostravou a Přívozem dojdete na ulici, která nese jméno Karla Líby, možná si položíte otázku, kdo to byl Karel Líba? Ulice se nachází v blízkosti jednoho ze současných sídel Hasičského záchranného sboru kraje nedaleko dálničního přivaděče k dálnici D1 v Přívoze.

Foto: Břetislav Boháč

Karel na letním táboře

Článek

Kdo to tedy vlastně byl Karel Líba? Žil v Ostravě a pracoval v Přívoze a je symbolické, že byl dlouholetým dobrovolným i profesionálním hasičem na přívozské koksovně.

Karel Líba, jemuž též přezdívali ostravský Foglar, byl především vynikajícím vedoucím chlapeckého turistického a tábornického oddílu BVÚ, kterým prošlo několik tisíc ostravských kluků. Oddíl letos zahájil 70. rok své nepřetržité činnosti a Karel Líba by 17. listopadu 2014 oslavil své 90. narozeniny. K oběma výročím připravují současní i bývalí členové řadu drobných, ale i velkých akcí, které obě jubilea připomenou.  

Slavnostní odhalení názvu ulice Karla Líby se uskuteční v pondělí 17. listopadu 2014 v 17:00 hodin přímo na místě samém.

Je možné přijít i s dětmi a vzít s sebou lampióny. Za jejich svitu se lidé vydají procházkou ke klubovně BVÚ na Křišťanově ulici v Ostravě-Přívoze. Bezprostředně poté, na tradičním setkání k připomenutí výročí Líbova narození, bude v klubovně BVÚ - Centra pro volný čas a pomoc mládeži o.s. na Křišťanově ulici rovněž otevřena pamětní místnost s obsahem vzácných dokumentů z Líbova života.

V příštím roce, kdy oddíl završí 70 let své nepřetržité činnosti a je ve své kategorii jedním z nejdéle působících spolků nejen v Ostravě, ale v celé naší republice, se uskuteční slavnostní setkání jeho současných i bývalých členů, příznivců i oddílových přátel. Chcete-li být účastni tohoto dění, sledujte též internetové stránky oddílu www.bvu.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám