Hlavní obsah

Uherské Hradiště se rozsvítí modře

Novinky, Lenka Durďáková

V pondělí 2. dubna se uherskohradišťská radnice rozsvítí již podruhé modře. Světový den autismu a mezinárodní kampaň Light It Up Blue podpoří i starosta Ing. Stanislav Blaha a další organizace, které se dětem s poruchami autistického spektra věnují nebo hendikepované podporují.

Foto: Archiv

Uherskohradišťská radnice svítí modře

Článek

„Akce se takto na veřejnosti letos koná podruhé, ohlasy loňského ročníku nás velmi mile překvapily,“ uvedl Mgr. Karel Zerzáň, ředitel školy a školky, kde se děti s touto poruchou vzdělávají.

„Autismus je pro veřejnost stále určité tabu a děti, které tuto poruchou trpí, bývají veřejností vnímány velmi rozporuplně. Cílem této akce je osvěta postavená na reálných základech bez zkreslení, které veřejnosti v minulosti nabídlo populární filmové zpracování,” dodal.

Světový den autismu je stanoven na 2. dubna, díky Velikonocům jsou hlavní aktivity přesunuty na následující den.

3. dubna dopoledne – společné aktivity žáků ZŠ a MŠ Uherské Hradiště, Šafaříkova (škola pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami) a žáků intaktních završené v prostorách Masarykova náměstí a kavárny Cafe 21, setkání se zástupcem města

3. dubna v 17:00 hodin – promítání nových dílů dokumentární série Děti úplňku a beseda o autismu ve Felixově sálu Jezuitské koleje

Slovník pojmů:

Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch dětského mentálního vývoje. Jedná se o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. Porucha vzniká na neurobiologickém podkladě. Důsledkem poruchy je, že člověk dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá. Duševní vývoj je kvůli tomuto handicapu narušen hlavně v oblasti komunikace, sociální interakce a představivosti. Autismus doprovází specifické vzorce chování.

Neznalost autistické poruchy představuje pro autisty a jejich rodiny velký problém v běžném životě. Spousta lidí nedokáže rozlišit mezi autistickým a nevychovaným či zlobivým dítětem. Z toho důvodu pak k dětem, které potřebují podporu a pochopení, přistupují naprosto nevhodně.

Modrá barva symbolizuje komunikaci a sebevyjádření – obojí je u lidí s autismem ztížené.

Dílek puzzle symbolizuje fakt, že autisté vnímají jednotlivé informace, mají potíže s určením jejich důležitosti a se sestavením, zpracováním celku.

V České republice žije podle odhadů na 200 000 osob s PAS (porucha autistického spektra). Autismus neovlivňuje život pouze jedné osoby, ale celé rodiny. Kvůli neinformovanosti se osoby s PAS a jejich rodiny potýkají s odsuzováním okolí, neochotou úřadů, neadekvátní zdravotní a sociální péčí a sociální izolací.

Modré oblečení v tento den symbolizuje vaši podporu pro šíření povědomí o autismu.

Klíč pro komunikaci s lidmi s poruchou autistického spektra patří mezi dokumenty Vládního výboru pro zdravotně postižené občany. Jeho cílem je usnadnit komunikaci mezi veřejností a osobami s autismem.

Na akci se podílí Město Uherské Hradiště, ZŠ a MŠ Uherské Hradiště, Šafaříkova, Region Slovácko, Kavárna Cafe 21 a Městská kina Uherské Hradiště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám