Hlavní obsah

Uherské Hradiště opět bude mít prodejní expozici tradičních výrobků

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci i obyvatelé Uherského Hradiště a okolí už nebudou muset za tradičními výrobky jezdit přímo k výrobcům. V prázdných prostorách na Jezuitské koleji na Masarykově náměstí se Region Slovácko rozhodl realizovat jeden ze svých záměrů - založení prodejní expozice výrobců Tradičního výrobku Slovácka.

Foto: Lenka Durďáková

Tradiční výrobek Slovácka

Článek

„Víme, že o výrobky tradičního charakteru, původu a rukodělné výroby zájem je, velmi často se na Městském informačním centru setkáváme s poptávkou návštěvníků i místních obyvatel jedoucích do zahraničí a omezené prostory nám nedovolují tuto poptávku plně uspokojit,” uvedl Květoslav Tichavský, předseda správní rady Regionu Slovácko.

Prodejní expozici plánujeme pro veřejnost otevřít v sobotu 15. listopadu v rámci V. Přehlídky Slovácko v tradici, své místo zde budou mít pouze výrobci, kteří mají právo užívat ochrannou známku Tradiční výrobek Slovácka. Dnes jich je celkem 56.

„Zaručíme tím jednak původ výrobku a výrobní technologie na Slovácku, vysoký podíl ruční práce a mimořádnou kvalitu provedení,” zmínila část z předností Renáta Polišenská, tajemnice Regionu Slovácko.

Otevírací doba bude ve všední dny od 9 do 12 a od 12.30 do 17 hodin, v sobotu pak od 8 do 11. Prodejna bude úzce provázána s již existujícím e-shopem (www.tradicnivyrobek.cz), což umožní zasílat výrobky slováckým rodákům po celé ČR, ale i do zahraničí, odkud se poptávka stále více rozšiřuje.

Region Slovácko ochrannou známku Tradiční výrobek Slovácka vlastní již od roku 2008, registrovanou na Úřadu průmyslového vlastnictví ji má od roku 2010. K tomu, aby ji výrobce získal, musí projít přísným hodnocením komise složené z etnografů Slováckého muzea v Uherském Hradišti, Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici a Odboru kultury a památkové péče Zlínského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám